Ursula von der Leyen promite, în faţa eurodeputaţilor, transformarea Uniunii Europene
Publicat de , 27 noiembrie 2019, 12:25
UPDATE – Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri, în plenul Parlamentului European, ”transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei noastre”, în timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar, transmit AFP, Reuters şi dpa.
”Şi vom face acest lucru pentru că este ceea ce e corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru”, a spus Von der Leyen în discursul în care a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene, care va fi formată din 12 femei (faţă de nouă femei în Comisia Juncker) şi 15 bărbaţi.
Ea a subliniat că statul de drept trebuie să fie respectat oriunde în interiorul blocului comunitar, remarcând că nu mai poate fi acordat vreun răgaz guvernelor naţionaliste din Polonia şi Ungaria aflate în dezacord cu Bruxellesul în privinţa respectării standardelor democratice.
”Nu poate exista şi nu va exista niciodată vreun compromis atunci când vine vorba despre respectarea statului de drept”, a spus Von der Leyen.
Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a atenţionat că Uniunea Europeană trebuie să-şi reformeze sistemul de azil şi să-şi consolideze frontierele externe.
”Migraţia nu va pleca nicăieri, ea va rămâne cu noi. Este o tragedie că o mamă din Vietnam primeşte un mesaj de la fiica sa, din Europa, că nu are spaţiu pentru a respira”, a afirmat Ursula von der Leyen, cu referire la cazul celor 39 de migranţi găsiţi morţi, în luna octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra.
Migranţii care stau în Europa trebuie să fie integraţi, ”dar noi trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cei care nu au dreptul de şedere se întorc acasă”, a accentuat preşedintele ales al CE.
O provocare ”existenţială” pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. Şefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat că Bruxellesul va adopta măsuri care vor contribui la adaptarea economiilor ţărilor membre la un consum mai mic de combustibil fosil şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
”Nu mai avem nici măcar un moment de pierdut în ceea ce priveşte lupta contra schimbărilor climatice”, a subliniat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.
În opinia sa, tranziţia către ”neutralitatea climatică” până în 2050 trebuie să fie realizată într-o ”manieră durabilă”, în contextul în care numeroase regiuni europene se bazează pe rezervele de cărbune pentru crearea de locuri de muncă, acoperirea cererii de energie şi creşterea economică.
În altă ordine de idei, Ursula von der Leyen s-a angajat să lucreze îndeaproape cu Regatul Unit pentru coordonarea ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană. ”Ştim cu toţi că un membru al familiei noastre intenţionează să părăsească uniunea noastră. Voi fi mereu o susţinătoare a rămânerii Regatului unit în UE. În pofida Brexitului, punţile şi prietenia între popoarele noastre nu pot fi rupte”, a accentuat Von der Leyen.
În intervenţia sa, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE, ce are 182 de membri), germanul Manfred Weber, a promis sprijinul său pentru noua Comisie Europeană.
Cei 154 de eurodeputaţi social-democraţi şi cei 108 din grupul Renew Europe ar urma să voteze miercuri în marea lor majoritate în favoarea învestirii Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen.
Totuşi, există şi voci discordante. Astfel, cinci eurodeputaţi socialişti francezi au anunţat că se vor abţine de la vot. ”Nu putem semna un cec în alb”, a explicat marţi eurodeputatul francez Raphael Glucksmann.
De asemenea, grupul Verzilor a anunţat că membrii săi se vor abţine de la vot.
În schimb, eurodeputaţii din extrema stângă (grupul GUE/NGL) şi extrema dreaptă ar urma să voteze împotriva noii Comisii Europene.
Parlamentul European se pronunţă miercuri, la 13.00 ora României, asupra noii Comisii Europene, după ce preşedinta aleasă Ursula von der Leyen îşi va prezenta echipa şi programul în plenul PE reunit la Strasbourg în cursul dimineţii.
Europarlamentarii vor decide într-un vot prin apel nominal cu majoritate simplă dacă vor valida sau nu viitoarea Comisie Europeană, care, dacă este aprobată, îşi va începe activitatea pe 1 decembrie, informează un comunicat al Parlamentului European.
Începând cu ora locală 9.00 (10.00 ora României), Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îşi va prezenta echipa comisarilor desemnaţi şi validaţi deja de către comisiile de specialitate în cadrul audierilor recente şi va discuta obiectivele noii Comisii alături de eurodeputaţi.
În urma dezbaterii, fiecare grup politic se va reuni pentru a discuta intenţiile de vot.
Votul de la ora 12.00 (13.00 ora României) va fi precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice, în ordinea inversă a mărimii grupului.
O conferinţă de presă a Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, şi a Preşedintelui ales, Ursula von der Leyen, este programată la ora locală 13.30 (14.30 ora României).
Votul în plen de miercuri va încheia lunga procedură de examinare atentă de către PE a echipei de comisari propuse, în scopul declarat de a garanta că organul executiv al UE are legitimitate democratică pentru a acţiona în interesul europenilor, menţionează sursa citată.
Eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene în iulie, într-un vot secret, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri.
Apoi, de la sfârşitul lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie, comisiile parlamentare au organizat audieri cu fiecare dintre candidaţi pentru a evalua capacitatea acestora pentru posturile propuse.
Pe 21 noiembrie, liderii grupurilor politice şi preşedintele PE, David Sassoli, au convenit că procesul de examinare a fost finalizat şi că Parlamentul este gata să voteze în plen.
Lista viitorilor comisari, validată luni şi de Consiliul UE, îi cuprinde pe Thierry Breton, Helena Dalli, Valdis Dombrovskis, Elisa Ferreira, Mariya Gabriel, Paolo Gentiloni, Johannes Hahn, Phil Hogan, Ylva Johansson, Věra Jourova, Stella Kyriakides, Janez Lenarcic, Didier Reynders, Margaritis Schinas, Nicolas Schmit, Maroš Šefcovic, Kadri Simson, Virginijus Sinkevicius, Dubravka Šuica, Frans Timmermans, Jutta Urpilainen, Adina Vălean, Olivér Varhelyi, Margrethe Vestager, Janusz Wojciechowski, care se adaugă lui Josep Borrell Fontelles, numit Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)