Vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva variantei sud-africane
Publicat de , 1 aprilie 2021, 16:07
Alianţa Pfizer-BioNTech a anunţat joi că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate foarte ridicată împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, citând concluziile unor studii clinice realizate în Africa de Sud, informează AFP.
Niciun caz de COVID-19 nu a fost observat în Africa de Sud la persoanele vaccinate în cadrul unui studiu clinic de fază 3, care a permis monitorizarea participanţilor pentru o perioadă de până la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, potrivit unui comunicat.
În această ţară, ‘800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%’, au precizat reprezentanţii alianţei Pfizer-BioNTech.
Este vorba despre ‘primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială’, a declarat Ugur Sahin, CEO-ul şi cofondatorul companiei BioNTech, în acelaşi comunicat.
Companiile Pfizer şi BioNTech au estimat în luna ianuarie, pe baza testelor realizate in vitro, că deşi era ‘inferioară’ faţă de reacţia observată împotriva tulpinii comune a noului coronavirus, ‘eficacitatea ridicată’ împotriva variantei sud-africane nu părea să fie afectată.
Datele furnizate de studiile clinice au confirmat acele rezultate, subliniază comunicatul publicat joi.
Din totalul celor 46.307 de participanţi la studiile clinice de fază 3 desfăşurate în mai multe ţări, vaccinul Pfizer-BioNTech a demonstrat o eficacitate generală de 91,3%, potrivit aceleiaşi surse.
Din cele 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 detectate în cadrul studiului, 850 de cazuri au vizat pacienţi din grupul placebo şi 77 de cazuri s-au aflat în grupul vaccinat.
Companiile Pfizer şi BioNTech intenţionează să producă în 2021 până la 2,5 miliarde de doze din vaccinul lor anti-COVID-19, unul dintre cele patru seruri aprobate până în prezent în Uniune Europeană.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)