Variola maimuţei: Risc ‘foarte scăzut’ de infectare pentru populaţia generală (ECDC)
Publicat de Andreea Drilea, 24 mai 2022, 07:07
Riscul de infectare cu virusul variolei maimuţei este ‘foarte scăzut’ pentru populaţia generală, dar ‘ridicat’ în rândul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali, a anunţat luni Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), citat de AFP.
‘Pentru populaţia generală, probabilitatea de contagiere este foarte scăzută’, a anunţat această agenţie din cadrul UE în prima sa evaluare a riscurilor medicale după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri în Europa şi America de Nord.
‘Totuşi, probabilitatea de transmitere a virusului în caz de contact apropiat, de exemplu în timpul raporturilor sexuale cu persoane care au mai mulţi parteneri, este considerată ca fiind ridicată’, au subliniat reprezentanţii ECDC.
Variola maimuţei se manifestă mai întâi cu febră puternică şi evoluează rapid cu o erupţie cutanată, care formează pustule pe tot corpul, în special în zona feţei.
ECDC recomandă izolarea tuturor persoanelor infectate până când leziunile provocate de boală ‘sunt complet vindecate’ .
În total, 85 de cazuri au fost recenzate până în prezent în opt ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Belgia, Germania, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia şi Suedia), potrivit ECDC. Autorităţile sanitare din Danemarca au anunţat luni depistarea unui prim caz.
Această boală, considerată ‘o verişoară’ mai puţin periculoasă a variolei umane, eradicată de aproximativ 40 de ani, este endemică în Africa de Vest şi Africa Centrală.
Alte cazuri au fost înregistrate deja şi în Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Australia.
Pe lângă raporturile sexuale, contactul cu mucoasele sau cu plăgile infectate, precum şi picăturile de salivă transmise în timpul unui contact apropiat îndelungat sunt considerate vectori posibili, a precizat agenţia europeană.
‘Sunt preocupată de creşterea numărului de cazuri semnalate de variola maimuţei în UE şi la nivel mondial’, a declarat comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides, citată în comunicatul publicat de ECDC.
‘Urmărim situaţia cu mare atenţie şi, chiar dacă probabilitatea de contagiere pentru populaţia generală este scăzută, lucrurile pot să evolueze’, a prevenit ea.
ECDC a lansat de asemenea un apel la vigilenţă în privinţa unei eventuale transmiteri de la om la animal.
‘Dacă se produce o transmitere de la om la animal şi virusul se răspândeşte în populaţia de animale, există un risc ca boala să devină endemică în Europa’, a subliniat Stella Kyriakides. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro