Violenţele au continuat în Kazahstan
Publicat de gabrielarotaru, 8 ianuarie 2022, 07:37
Violenţele au continuat şi ieri în Kazahstan, dar au fost mai puţin intense decât în ziua anterioară.
Preşedintele Tokaev susţine că ţara se confruntă cu o adevărată armată de terorişti, mulţi dintre ei veniţi din afară, însă nu a dat şi dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale. Liderul kazah, care a profitat de violenţe pentru a-şi consolida puterea şi a îndepărta o parte din oamenii fostului preşedinte, Nursultan Nazarbaiev, a respins orice negocieri cu protestatarii şi le-a dat ordin forţelor de securitate să tragă fără somaţie.
Potrivit autorităţilor, în timpul violenţelor au fost ucise zeci de persoane şi rănite peste 1.000, inclusiv din rândul forţelor de ordine, în timp ce numărul victimelor în rândurile protestatarilor şi populaţiei civile este imposibil de estimat în momentul de faţă, în condiţiile stării de urgenţă.
Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, i-a calificat pe participanţii la violenţe „terorişti şi criminali” care acţionează organizat şi sunt coordonaţi din exterior, fără a oferi însă nume şi dovezi. El s-a adresat naţiunii, pentru a treia oară în ultimele 48 de ore, anunţând stabilizarea în mare a situaţiei din ţară, dar şi înăsprirea măsurilor de securitate.
Pe tot teritoriul Kazahstanului a fost declarat codul roşu al ameninţări teroriste şi regimul de operaţiune antiteroristă, ceea ce dă mână liberă autorităţilor pentru folosirea forţei.
Preşedintele Tokaev a afirmat că oraşul Almatî a fost atacat de 20.000 de terorişti şi elemente criminale şi a subliniat că operaţiunea antiteroristă va fi dusă până la capăt. El a exclus posibilitatea de a negocia cu atacatorii, avertizând că toţi cei care nu se vor preda vor fi nimiciţi şi că a dat ordin să se tragă fără somaţie în cei care folosesc armele. În acelaşi timp, el a ţinut să facă distincţia între violenţe şi protestele iniţiale paşnice şi a declarat că principalele revendicări economice şi sociale au fost rezolvate prin dialog şi pe baza compromisurilor.
În Kazakhstan au început să sosească, la cererea guvernului de la Nur-Sultan, militari dintr-o alianţă regională condusă de Rusia.
Potrivit publicaţiei independente ruseşti The Insider, comandantul rus al contingentului a participat la cele două războaie din Cecenia, războiul din Siria şi anexarea peninsulei ucrainene a Crimeei.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Statelor Unite nu le este clar de ce Kazahstanul are nevoie de asistenţă externă, întrucât are singur capacitatea de a face faţă revoltelor. Blinken şi-a exprimat şi îngrijorarea cu privire la starea de urgenţă din acea ţară. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)