Vot în Consiliul de Securitate ONU pentru viitorul secretar general
Publicat de , 29 septembrie 2016, 07:27
Conform regulilor, secretarul general se hotărăşte prin vot în Consiliul de Securitate în condiţii de consens şi apoi se recomandă Adunării Generale a ONU spre alegere. Până acum în Consiliul de Securitate au avut loc cinci voturi secrete asupra a 9 candidaţi. Pe primul loc în ultimele runde a ieşit fostul premier portughez Antonio Guttierez. Candidata Bulgariei, actualul director general a UNESCO Irina Bokova, a ieşit pe locul 6.
Votul în Consiliul de Securitate va continua până la atingerea consensului. La popunerea ministrului de externe bulgar Daniel Mitov guvernul bulgar şi-a retras sprijinul pentru candidata la postul de secretar general al ONU Irina Bokova în favoarea unei noi candidate, vicepreşedinta Comisiei Europene, Kristalia Gheorghieva.
Decizia este fără precedent în practica ONU şi a provocat un val de critici, dar şi reacţii pozitive în Bulgaria mai ales din partea dreptei. Prin această decizie, premierul Borisov şi-a respectat promisiunea de a lansa o altă candidată la postul de secretar general ONU dacă Irina Bokova nu va ocupa până la 26 septembrie unul din primele două locuri în clasamentul provizoriu din Consiliul de Securitate.
Candidatura Kristalinei Gheorghieva a fost lansată fără a se aştepta retragerea din cursă a doamnei Bokova. La votul din 26 septembrie Irina Bokova a retrogradat cu un loc, pe poziţia a 6-a, cea mai slabă prestaţie a sa de la începutul procedurii. Într-un interviu pentru ziarul „24 Ceasa” ea a declarat că nu va renunţa la cursă şi a avertizat că o eventuală decizie a guvernului de a lansa un nou candidat ar reprezenta o gravă greşeală politică care va slăbi nu numai şansele sale personale, dar şi cele ale noului candidat.
Decizia guvernului a fost criticată de Partidul Socialist, Partidul Turc, Partidul ABV al ex-preşedintelui Gheorghi Pîrvanov, de Blocul Patriotic şi de o serie de formaţiuni ai mici. Socialiştii au cerut demisia ministrului de externe. Numirea doamnei Gheorghieva a fost salutată de Blocul Reformator, de Partidul GERB şi de alte formaţiuni de centru-dreapta.
Doamna Gheorghieva se bucură de sprijinul Occidentului, dar poziţia Rusiei de care depinde alegerea unui nou secretar general ONU nu este încă cunoscută. În vârstă de 63 de ani, Kristalina Gheorghieva este vicerpeşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu bugetul şi resursele umane.
Este cel de-al doilea mandat al său de comisar european. În 1986 a susţinut o teză de doctorat despre aspectele ecologice ale creşterii economice a Statelor Unite ale Americii. În anii ’80 a citit lecţii la London School of Economics, la Universitatea Pacifcul de Sud şi la Universitatea Naţională a Australiei. Din 1993 a lucrat la Banca Mondială. În perioada 2004-2007 a condus Departamentul rusesc, iar în martie 2008 a devenit vicepreşedinte al Băncii.
(radio romania/ romania-actualităti.ro)