Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Publicat de , 3 mai 2018, 09:29 / actualizat: 4 mai 2018, 13:55
Joi este „Ziua Mondială a Libertăţii Presei”.
În toată lumea au loc peste 100 de evenimente, între care şi o festivitate cu un premiu de 25.000 de dolari, acordaţi unui jurnalist sau organizaţie care s-au remarcat prin contribuţia la apărarea sau promovarea libertăţii presei.
Reporter Ciprian Sassu: „În mesajul său pentru ziua de astăzi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le transmite celor aflaţi în funcţii de decizie să consolideze libertatea presei şi să protejeze jurnaliştii.
Oficialul subliniază că promovarea unei prese libere reprezintă dreptul tuturor de a cunoaşte adevărul.
În ultimii ani însă, mass-media au avut parte de tot mai multe provocări.
Poate cea mai semnificativă este asaltul a ceea ce a fost numit „fake news”, adică informaţii false.
În unele ţări, chiar instituţii de prestigiu au fost acuzate că promovează acest fenomen.
Mai mult, potrivit ediţiei din 2018 a clasamentului mondial al libertăţii presei, stabilit de organizaţia „Reporteri Fără Frontiere”, se consemnează o creştere a sentimentelor de ură sau ostilitate faţă de jurnalişti.
„Ziua Mondială a Libertăţii Presei” este şi un prilej de a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei.
Potrivit celui mai recent bilanţ, 65 de jurnalişti au fost ucişi în 2017, la nivel mondial.
În România, cel mai recent raport de specialitate, lansat de Active Watch, arată că mass-media de la noi încă sunt folosite pentru propagandă, dezinformare şi intoxicare.
În clasamentul global al libertăţii presei România este pe locul 44, în faţa Statelor Unite şi a Italiei dar după Coreea de Sud.” (Rador/FOTO evz.ro)
*
Declaraţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii
cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei
Anual, pe 3 mai, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Statele Unite ale Americii consideră libertatea presei o componentă esenţială a unei guvernări democratice. Societăţile democratice nu sunt infailibile, dar sunt responsabile. România a devenit un model regional pentru statul de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri sunt rezultatul hotărârii unor jurnalişti români curajoşi şi al eforturilor lor de a spori transparenţa, de a dezvălui neregulile şi de a trage la răspundere instituţii şi persoane fizice pentru acţiunile lor. Îi felicităm pe reporterii din România care slujesc exclusiv interesul public şi pe români.
Nu trebuie să uităm că, în toată lumea, reporterii sunt ucişi în mod violent, atacaţi pentru ceea ce scriu şi reduşi la tăcere pentru lucruri la care au fost martori. În societăţi deschise, democratice, jurnaliştii trebuie să poată lucra nestingheriţi şi în siguranţă. Guvernele, ONG-urile, companiile şi oamenii obişnuiţi trebuie să continue să sprijine – şi să ceară – presă independentă, pentru că o naţiune fără o presă liberă şi independentă nu poate prospera liber şi din punct de vedere economic şi democratic.
Public Diplomacy
U.S. Embassy Bucharest