(INTERVIU) Măsuri active de răspuns anti-stigma şi bune practici în implementarea programelor anti-stigma în şcoli
Publicat de ralucadiaconiuc, 25 martie 2016, 12:57
Astăzi a avut loc deschiderea Conferinței Regionale „Măsuri active de răspuns anti-stigma şi bune practici în implementarea programelor anti-stigma în şcoli” ce reunește cadrele didactice din școlile beneficiare și reprezentanți ai instituțiilor școlare din judeţele Bacău, Botoșani, Galați, Iaşi, Neamț, Suceava și Vaslui. În cadrul conferinţei au fost prezentate programele care promovează acceptarea copiilor cu tulburări de sănătate mintală implementate în cele 107 şcoli beneficiare proiectului, rezultatele, provocările şi reuşitele acestora. Promovarea sănătății mintale în școli înseamnă asigurarea unui proces continuu de programe și servicii de promovare a acesteia.
Printre acestea se numără consolidarea relațiilor, promovarea abilităților de viață, sociale și emoționale, prevenirea problemelor emoționale și comportamentale: identificarea și intervenția timpurie în aceste probleme și furnizarea de servicii pentru problemele întâmpinate. Rolul școlilor în consolidarea și promovarea unui sentiment pozitiv de sănătate și bunăstare este recunoscut de mult timp.
De asemenea, în cadrul conferinţei s-a facilitat schimbul de experienţă şi bune practici între participanţi, vor fi prezentate propuneri de schimbare a politicilor publice realizate în cadrul proiectului şi viitoarele direcţii de acţiune.
Proiectul “Gândeşte în afara …. Stigmei!” are drept scop dezvoltarea, la nivelul regiunii de NE a României, de măsuri active pentru incluziunea socială şi educaţională a copiilor care manifestă o tulburare de sănătate mintală (ADHD, anxietate, tulburări din spectru autist) în vederea creşterii accesului la educaţie şi a gradului de acceptare socială a acestora.
(Raluca Daria Diaconiuc, corespondent Radio Iaşi/Foto iasifun.ziaruldeiasi.ro)