(INTERVIU)Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari și COPAC atrag atenția că hipertensiunea arterială pulmonară e o boala subdiagnosticata
Publicat de ralucadiaconiuc, 6 mai 2020, 06:00 / actualizat: 6 mai 2020, 8:02
În România sunt diagnosticați aproximativ 500 de pacienți cu hipertensiune arterială pulmonară. Totuși, numărul este mai mare, însă din cauza simptomelor comune cu alte afecțiuni, mulți pacienți nu sunt diagnosticați sau diagnosticați greșit. Recomandarea pentru persoanele tinere, de la 25 la 40 de ani este ca în cazul în care prezintă dificultăți în respirație, oboseală, durere în piept, ar trebui să se gândească că poate fi și hipertensiune arterial pulmonară și să meargă la medic.
De Ziua Internațională a Hipertensiunii Arteriale Pulmonare, Asociația Pacienților Hipertensivi Pulmonari și COPAC atrag atenția că pentru pacienții nediagnosticați și netratați, speranța de viață este de 2.5 ani, în vreme ce un diagnostic timpuriu crește speranța de viață și calitatea vieții acestor pacienți.
În fiecare an, în ziua de 5 mai, asociațiile de pacienți cu hipertensiune pulmonară din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Hipertensiunii Arteriale pentru a crește gradul de informare al populației despre această boală frecvent sub diagnosticată sau diagnosticată greșit și pentru a atrage atenția și a sărbători viața persoanelor care trăiesc cu HTP. Această boală afectează atât inima, cât și plămânii. Ziua Internațională HTP atrage atenția asupra importanței îmbunătățirii calității vieții și creșterii speranței de viață pentru mai mult de 25 de milioane de persoane care trăiesc cu hipertensiune pulmonară în întreaga lume.
Ziua de 5 mai a fost aleasă ca Ziua Internațională HTP pentru că este aniversarea primului copil care a murit de hipertensiune pulmonară în Spania în urmă cu mai mult de 30 de ani.
În SUA și Canada durează între 2 și 3 ani pentru a primi un diagnostic corect pentru pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară. În momentul diagnosticului, deja 75% dintre pacienți sunt într-un stadiu avansat al bolii.
În România, există un program national al Ministerului Sănătății pentru pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară, ce a fost înființat în 2008. Pacienții sunt tratați în următoarele centre: București – Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, Institutul de Urgențe în Boli Cardiovasculare ”CC Iliescu”, Iași – Spitalul Clinic de Pneumologie, Timișoara – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, Spitalul Clinic pentru Copii ”Victor Țurcanu”, Cluj – Institutul Inimii, Târgu Mureș – Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant.
Hipertensiunea pulmonară poate exista independent sau în asociere cu alte boli cum sunt sclerodermia, lupus, boli cardiovasculare, HIV sau alte boli de plămâni.
Raluca Daria Diaconiuc a realizat un interviu cu Bogdan Burduja, președintele Asociației Pacienților Hipertensivi Pulmonari.