Iohannis: Decizia de reangajare a dialogului cu Federaţia Rusă – fundamentată pe înţelegerea comună a respectării dreptului internaţional
Publicat de , 4 noiembrie 2015, 14:03
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că reuniunea la nivel înalt a statelor din Europa Centrală şi de Est a adoptat o declaraţie comună care stipulează cinci direcţii de acţiune, printre care se numără şi faptul că o decizie de reangajare a dialogului cu Federaţia Rusă va fi fundamentată pe înţelegerea comună a respectării dreptului internaţional.
‘Sunt foarte mulţumit de discuţiile avute astăzi şi consider că obiectivul nostru comun a fost atins. În acest sens am adoptat şi o declaraţie comună care evidenţiază preocupările, angajamentele şi soluţiile conturate în timpul reuniunii. Prin adoptarea acestui document transmitem un mesaj puternic de unitate şi recunoaştere a nevoii de coerenţă în acţiunile noastre externe. Este, în acelaşi timp, vorba de contribuţia noastră în pregătirea summitului NATO de la Varşovia de anul viitor şi suntem deschişi şi către alte state aliate care doresc să se asocieze demersului nostru’, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a precizat că sunt cinci direcţii de acţiune evaluate ca fiind prioritate în acest document – întărirea solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii aliate, inclusiv prin consolidarea legăturii transatlantice şi susţinerea unei prezenţe sporite a SUA în Europa atât militar, cât şi politic şi economic, întărirea NATO şi continuarea procesului de adaptare pentru a răspunde riscurilor pe termen lung din est şi din sud, arătând că în acest caz un rol deosebit îl va avea şi intensificarea relaţiei cu partenerii din vecinătatea strategică, consolidarea securităţii spaţiului de la Marea Neagră la Marea Baltică, necesitatea aprofundării parteneriatului strategic dintre NATO şi UE, asigurarea că o decizie de reangajare a dialogului cu Federaţia Rusă va fi fundamentată pe înţelegerea comună a respectării dreptului internaţional.
Şeful statului a arătat că scopul reuniunii de la Bucureşti a fost acela de ‘a exprima cu o singură voce viziunea ţărilor participante în legătură cu provocările de securitate pe care Alianţa Nord-Atlantică le întâmpină atât din est, cât şi din sud’.
‘Deşi suntem natural mai sensibili la ameninţările de securitate care vin din est, cu toţii am dorit să subliniem solidaritatea cu aliaţii a căror primă grijă o reprezintă provocările de la graniţa sudică. Cu toţii ne confruntăm cu aceleaşi riscuri şi ameninţări. Pentru a fi eficienţi răspunsurile noastre nu pot fi altfel decât coordonate. (…) Această reuniune reprezintă partea contribuţiei noastre la securitatea întregii alianţe. Vorbind ca unul suntem de ajutor pentru toţi’, a mai declarat Iohannis.
La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a arătat că la această reuniune statele din Europa Centrală şi de Est şi-au consolidat şi demonstrat unitatea şi au adus o contribuţie importantă pentru următoarele decizii care vor fi luate la summit-ul de la Varşovia.
‘Estimăm rezultate bune la următorul summit NATO de la Varşovia. Acesta va fi un summit la care se vor lua decizii şi la care NATO în întregime îşi va demonstra unitatea, hotărârea, precum şi, ceea ce am spus de atâtea ori, faptul că NATO se adaptează la ameninţările şi provocările de astăzi care vin atât dinspre est, cât şi dinspre sud. Vorbim de mai multe acţiuni comune şi o infrastructură militară consolidată, de exerciţii militare comune care să perfecţioneze şi să consolideze cooperarea între forţele NATO pentru a asigura o reacţie eficientă, rapidă şi clară în contextul ameninţărilor emergente. Pe lângă dimensiunea politică şi militară, este foarte important şi pentru societăţile noastre, pentru că le transmite un sentiment de siguranţă care este atât de necesar pentru dezvoltarea economică şi buna cooperare între noi pe viitor’, a spus Andrzej Duda.
El a subliniat că declaraţia adoptată la Bucureşti este deschisă, astfel încât i se pot alătura şi celelalte state NATO.
‘Nu există nicio îndoială că NATO trebuie să se adapteze la noile ameninţări şi provocări. Istoria ne învaţă că situaţia se schimbă şi că Alianţa trebuie să fie pregătită pentru a reacţiona eficient la evenimentele şi evoluţiile actuale pentru a crea în acelaşi timp o atmosferă de securitate şi de garanţii pentru pace. Astăzi am făcut primul pas către implementarea acestor măsuri’, a conchis preşedintele Poloniei.
(Agerpres/ FOTO www.rfi.ro)