La Bucureşti a fost lansată Alianţa pentru Centenar
Publicat de , 21 august 2017, 08:30
Alianţa pentru Centenar, la care au aderat aproximativ 100 de organizaţii civice din România, Republica Moldova şi diaspora, care îşi propun un plan de acţiuni ce urmează să se deruleze în anul 2018, a fost lansată la Palatul Parlamentului din Bucureşti.
Preşedintele Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion, susţinea că sărbătoarea Centenarului de anul viitor nu este completă fără Basarabia. Organizaţia sa a reunit cele peste 100 de ONG-uri în Alianţa pentru Centenar, o coaliţie care îşi propune să organizeze evenimente şi acţiuni culturale sau cetăţeneşti dedicate Marii Uniri.
Academicianul a mai spus că noua organizaţie şi-a propus o acţiune simbolică pentru luna august a anului viitor: un marş, pe jos, timp de o lună, de la capitala Unirii din 1918, Alba Iulia, până la capitala unirii din 2018, Chişinău.
Prezent la evenimentul de la Palatul parlamentului, senatorul PSD Titus Corlăţean, a apreciat că idealul unităţii naţionale este cât se poate de legitim, dar pentru un astfel de proiect românesc este necesar sprijin extern. El a adăugat că, “Ceea ce altora nu le-a fost refuzat, de exemplu unificarea germane după căderea Zidului Berlinului, nu vedem, noi românii, de ce ar trebui să ne fie refuzat nouă. Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu toţi, inclusiv dintre partenerii noştri internaţionali, sunt extrem de entuziaşti pentru a vedea o Românie puternică.
Pe de altă parte, deputatul PNL Florin Roman a criticat lipsa de implicare a autorităţilor centrale în pregătirea Centenarului şi a pledat pentru o colaborare mai strânsă a autorităţilor locale de pe cele două maluri ale Prutului.
El a adăugat că foarte mulţi primari au semnat acorduri de înfrăţire, se vizitează, fac schimburi culturale, sportive, se ajută şi se simt ca şi o mare, mare familie. Mai timid au început şi cei de la consiliile judeţene. Este momentul ca şi consiliile judeţene, care au putere financiară mult mai mare, să facă cu adevărat Unirea şi dacă fiecare judeţ, consiliu judeţean din România ar „adopta”, între ghilimele, unul din cele 32 de raioane din Republica Moldova cu siguranţă atunci putem vorbi de un ajutor concret, a mai spus deputatul liberal. (sursa: agenţia Rador/FOTO: infoprut)