(UPDATE) Kovesi: Premiere DNA în 2014 – cele mai multe condamnări şi cei mai mulţi demnitari investigaţi
Publicat de , 24 februarie 2015, 11:25
UPDATE, ora 11:25 Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că în anul 2014 au avut loc o serie de premiere de la înfiinţarea DNA, respectiv cele mai multe dosare înregistrate şi soluţionate, cele mai multe rechizitorii şi condamnări, precum şi cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi.
‘Am să încep cu câteva elemente definitorii pentru 2014, an în care s-a remarcat o creştere semnificativă a eficienţei în combaterea corupţiei şi s-au înregistrat o serie de premiere de la înfiinţarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluţionat, cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate, cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi’, a afirmat Kovesi, la prezentarea bilanţului DNA pe 2014.
Ea a precizat că activitatea Direcţiei în 2014 poate fi caracterizată prin eficienţă sporită în combaterea corupţiei, investigarea unor dosare complexe şi printr-un grad înalt de diversitate a cazuisticii penale iar fundamentul acestei evoluţii pozitive l-a constituit efortul substanţial şi consecvent al angajaţilor DNA.
‘Cei 86 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2014 au avut de soluţionat peste 9.100 de cauze, cel mai mare număr de dosare de la înfiinţarea DNA. În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 105 cauze, un volum impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa Direcţiei. Numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ în anul 2014, fiind întocmite 317 rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. Datele statistice confirmă eficienţa activităţii DNA, precum şi faptul că resursele investigative sunt canalizate către cauzele cu finalitate judiciară’, a susţinut procurorul-şef.
Potrivit lui Kovesi, peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în 2014 iar numărul persoanelor juridice trimise în judecată s-a dublat.
‘În anul 2014 a fost urmărită exercitarea eficientă a competenţelor procurorului în faza de judecată. Activitatea judiciară a fost desfăşurată de 28 de procurori, care au participat în şedinţele de judecată la peste 10.200 cauze penale. În anul 2014, peste 1.130 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv, soluţiile pronunţate de instanţe confirmând caracterul obiectiv şi profesionist al cauzelor instrumentate de DNA. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 9%, sub media europeană, dar trebuie continuată preocuparea pentru creşterea standardelor de calitate’, a arătat procurorul şef al DNA.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, prezintă astăzi bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2014, la eveniment urmând să participe preşedintele Klaus Iohannis şi şefii instituţiilor din justiţie.
Şeful statului a anunţat că va lua parte la eveniment, precizând că va susţine, cu această ocazie, necesitatea depăşirii ‘definitive’ a situaţiilor în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi.
‘Voi participa la prezentarea bilanţului DNA şi voi sublinia din nou că trebuie să depăşim definitiv situaţiile în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele politice să-şi respecte angajamentul asumat public de a face mai simple şi mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justiţiei’, a scris, luni, Iohannis pe Facebook.
El a adăugat că, treptat, România devine model şi inspiraţie pentru alte ţări în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, arătând că a constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucureşti a preşedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev.
Activitatea DNA a fost marcată în 2014 de numărul mare de dosare deschise şi de arestări, printre cele mai importante anchete fiind cazul cunoscut sub numele de Microsoft în care s-a cerut în premieră ridicarea imunităţii în acelaşi timp pentru 9 foşti miniştri.
Tot o premieră a fost şi reţinerea şi ulterior arestarea preventivă a şefului DIICOT, Alina Bica, şi a fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, dar şi a unui număr mare de preşedinţi de Consilii Judeţene, cercetaţi, reţinuţi sau trimişi în judecată.
O altă premieră a fost ancheta privind fapte de corupţie legate de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier, cu un prejudiciu în sarcina Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier. În dosar sunt implicaţi şi parlamentari, printre care şi Viorel Hrebenciuc, dar şi judecători şi oameni de afaceri.
Potrivit unor statistici preliminare, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, erau deja trimişi în judecată peste 900 de inculpaţi şi tot atâţia condamnaţi definitiv şi dispuse măsuri asiguratorii pentru sume de bani şi bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, în 29 ianuarie, cu ocazia bilanţului IGPR, că în 2014 au fost înregistrate peste 4.900 de dosare penale şi că în prezent sunt în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui număr de 86 de procurori.
‘Avem în jur de 110 procurori în DNA, dar 25 dintre ei participă în şedinţele de judecată. Deci vedeţi o încărcătură foarte mare de dosare repartizate unui număr mic de procurori. De aceea, rolul pe care îl au poliţiştii judiciari în cadrul DNA este extrem de important’, a precizat Kovesi, la bilanţul activităţii Poliţiei Române.
Kovesi a menţionat că numărul plângerilor şi al denunţurilor a crescut cu circa 50% faţă de anii anteriori.
‘(…) Dacă atunci ne bazam foarte mult pe sesizări primite de la instituţii publice sau servicii de informaţii, în 2014 peste 80% din dosarele DNA au fost deschise în urma sesizărilor venite de la cetăţeni, instituţii private, altele decât cele de informaţii. Cred că împreună trebuie să continuăm şi să ne exercităm profesia în aşa fel încât aceste aşteptări să nu fie înşelate. Din partea DNA veţi avea tot sprijinul, suntem deschişi la colaborarea cu toate instituţiile, în special cu Poliţia Română, vă asigur de tot sprijinul nostru în ceea ce faceţi’, spunea Codruţa Kovesi. (Agerpres/FOTO puterea.ro)