Malpraxis în cazul fetiței de 4 ani care a decedat la Spitalul din Huși
Publicat de , 20 decembrie 2014, 09:38
Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui a finalizat ancheta în cazul fetiţei de 4 ani care a decedat la spitalul din Huşi în luna octombrie, la doar 40 de minute de la internare.
Verdictul specialiştilor este -malpraxis.
Decizia specialiştilor vine la scurt timp după ce medicii legişti au stabilit că decesul fetiţei a survenit pe fondul afecţiunilor cu care a fost diagnosticată la internare – laringită acută, epiglotită, respectiv sindrom febril.
Medicii care fac parte din comisia de malpraxis a DSP Vaslui spun că evoluţia fulminantă a bolii a fost posibilă tocmai din cauza medicului care a preluat fetiţa la internare, pediatrul Floreta Bianu, care a tratat cazul cu superficialitate.
Medicii din comisie au analizat în amănunt cum a fost tratată fetiţa de la internare până la momentul decesului.
Concluzia specialiştilor a fost că fetiţa ar fi trebuit să fie dusă la compartimentul de primiri urgenţe a spitalului şi nu direct în secţia de pediatrie, aşa cum s-a întâmplat.
Potrivit raportului, întocmit de specialişti, un medic urgentist, după o examinare rapidă, şi-ar fi dat seama că este un caz grav şi ar fi solicitat terapia mobilă intensivă, iar, între timp urgentistul împreună cu un medic ORL sau chirurg să asigure o cale de respiraţie sigură pentru fetiţă.
Tratamentul administrat de medicul Floreta Bianu (antibiotic şi antitermice) a fost corect, însă înainte de administratea medicaţiei, prima manevră care ar fi trebuit să o efectueze era eliberarea căilor respiratorii.
Specialiştii din cadrul comisiei de malpraxis arată în raportul ce a fost înaintat părţilor implicate, că medicul pediatru nu a luat în calcul evoluţia fulminantă a bolii, limitându-se doar în a prescrie medicaţia.
Pe lângă verdictul dat de comisia de malpraxis din cadrul DSP Vaslui, Comisia de malpraxis din cadrul Colegiului medicilor Vaslui a dat un vot de blam în acest caz, o sancţiune prin care îşi manifestă, prin vot dezaprobarea faţă de conduita medicului. Sancţiunea finală, care poate ajunge până la ridicarea dreptului de liberă practică a medicului Floreta Bianu, urmează a fi stabilită de comisia de etică a Colegiului Medicilor.
La rândul lor, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, care fac cercetări in rem, în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, au solicitat noi expertize. (Simona Pop/ FOTO adevarul.ro)