Marele actor George Motoi s-a stins din viaţă astăzi dimineaţă
Publicat de gabrielarotaru, 4 martie 2015, 12:38 / actualizat: 4 martie 2015, 16:11
UPDATE ora 16:15 – Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului George Motoi va fi depus joi la capela Cimitirului Sfânta Vineri, urmând ca înmormântarea să aibă loc vineri.
GEORGE MOTOI s-a stins din viaţă astăzi dimineaţă. Marele actor suferea de mai multă vreme de o boală necruţătoare.
George Motoi s-a stins din viata dupa o lunga si grea suferinta. El implinise pe 22 ianuarie 79 de ani. Apropiatii familiei au declarat că George Motoi se lupta cu o boală necruţătoare de mulţi ani
George Motoi a fost căsătorit 23 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, iar după ce ea i-a cerut să divorţeze, el a luat-o de soţie pe Giliola, tot actriţă.
George Motoi s-a născut la 22 ianuarie 1936, în localitatea Arman, județul Caliacra, Bulgaria, este un actor și regizor român de teatru.
Cursurile primare le face în comuna Dudești, jud. Brăila, unde s-au stabilit părinții după anul 1940. Între anii 1950-1954 urmează studiile medii la Grupul școlar agricol din Brăila și Școala Populară de Artă din același oraș. În anul 1954 dă examen de admitere și reușește la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Absolvă, în 1958, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, clasa prof.Irina Răchițeanu.
După absolvire pleacă cu repartiție la Piatra Neamț, punînd acolo, împreună cu toți colegii de promoție, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Teatrul din Bacău îl împrumută pentru rolul titular din Don Carlos de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu. Băcăoanii îi obțin transferul de la Piatra Neamț și joacă la Bacău numai roluri principale de largă diversitate, fiind remarcat în turneele din capitală ca unul dintre cei mai buni interpreți români ai Bufonului din A douăsprezecea noapte de Shakespeare (sub bagheta regizorală a reputatului Vlad Mugur). Vrea să-l angajeze Teatrul “Giulești” din București dar Vlad Mugur, preluînd pe atunci (1964) direcția Teatrului Național din Cluj, îl convinge să meargă cu el. Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat. Interpretarea rolului Caligula din piesa cu același nume de Albert Camus, de pildă, îl propulsează fulgerător printre actorii de prim rang ai țării, iar cîteva turnee în Italia, cu același rol, îl consacră definitiv. Îl vede și Radu Beligan în Caligula și-l invită să vină la Naționalul bucureștean. O face. Și nu numai pentru că, după o vacanță, Vlad Mugur rămîne definitiv în Occident, lăsîndu-l la jumătatea drumului cu un Hamlet de zile mari, ci și pentru că solicitările de la București ale Cinematografiei și Telviziunii îi sacrificau nopțile pe trenuri și avioane. Iată-l, deci, din 1970 – și pînă în prezent – actor al primei scene românești.
Astăzi, de la ora 21:03, în emisiunea Spectacolul Artei din această seară, colegul nostru, Alex Aciobăniţei a pregătit un scurt moment radiofonic în memoria lui George Motoi.
(wikipedia/radioiasi/ FOTO fanatik.ro)