Ascultă Radio România Iași Live

25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est

Publicat de Lucian Bălănuţă, 20 noiembrie 2014, 16:17 / actualizat: 20 noiembrie 2014, 20:43

Foşti şefi de stat, lideri ai revoluţiilor din 1989 şi ai tranziţiei spre democraţie au fost prezenţi astăzi la conferinţa conferinţa internaţională „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est”, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

Printre participanţi s-a numărat şi fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, al cărui discurs a fost aplaudat în picioare.

La 25 de ani de la căderea comunismului, umbrele trecutului nu au dispărut, în contextul unei prezenţe ruse tot mai agresive la porţile Europei, aproape de state care nu uită trecutul.

La conferinţa de la Bucureşti s-a auzit de multe ori cuvântul „solidaritate” şi, în directă legătură, „asistenţă”.

Ideea care s-a conturat a fost că prăbuşirea comunismului nu a fost atât o victorie a URSS, a Occidentului şi Statelor Unite, cât o victorie a est-europenilor, care şi-au dorit democraţie şi libertate, însă în mod cert, nici Europa, nici Rusia post-sovietică nu aveau un plan ori o strategie pentru ţările foste comuniste.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, aflat aproape de Gorbaciov în epoca perestroikăi, a precizat pentru Radio România, că Europa în continuare nu înţelege Rusia.

„Uneori se pare că partenerii noştri europeni uită sau neglijează faptul că populaţia din spaţiul post-sovietic vine dintr-o altă lume şi pentru a o convinge că lumea nouă, pe care o propunem acum, este mai interesantă, mai pozitivă, mai bună, se cer rezultate palpabile în primul rând în domeniile social-economice şi juridic”, spune Petru Lucinschi.

Fostul ministru de externe al Republicii Democrate Germane, Markus Meckel, care a participat la eforturile de reunificare a Germaniei, a atras atenţia că pentru multe dintre problemele de astăzi ale Europei nu putem da vina doar pe comunism, iar chestiuni precum corupţia trebuie discutate deschis.

Radio România Actualităţi este partener media al evenimentului, care se va încheia mâine, cu un apel adresat Parlamentului European pentru condamnarea crimelor şi ideologiei comuniste.


Majestatea Sa Regele Mihai I va oferi un dineu oficial, astăzi, în onoarea unui număr de doisprezece foşti Șefi de Stat din Europa Centrală şi de Est, cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului.

Dineul regal va avea loc în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta, începând cu ora 21.15 și va fi precedat de o ceremonie în Sala Regilor.

Alături de Majestatea Sa, vor lua parte Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae.

Vor participa E.S. domnul Lech Walesa, preşedinte al Poloniei (1990 – 1995), E.S. domnul Emil Constantinescu, preşedinte al României (1996-2000), E.S. domnul Petăr Stoyanov, presedinte al Bulgariei (1997 – 2002), E.S. domnul Stanislav Shushkevich, preşedinte al Belarus (1991 – 1994), E.S. domnul Sali Berisha, preşedinte al Albaniei (1992 – 1997), E.S. domnul Petru Lucinschi, preşedinte al Republicii Moldova (1996 – 2001), E.S. domnul Rexhep Meidani, preşedinte al Albaniei (1997 – 2002), E.S. domnul Rudolf Schuster, preşedinte al Slovaciei (1999 – 2004), E.S. domnul Boris Tadic, preşedinte al Serbiei (2004 – 2012), E.S. domnul Viktor Iuşcenko, preşedinte al Ucrainei (2005-2010), E.S. domnul Leonid Kuchma, preşedinte al Ucrainei (1994-1999), E.S. domnul Valdis Zatlers, preşedinte al Letoniei (2007-2011), precum și E.S. dl Hans-Gert Pöttering, președintele Parlamentului European (2007-2009).


Ora 13:30 – Regele Mihai I a arătat astăzi, în mesajul transmis la Conferinţa internaţională ’25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte’, că în România comunismul s-a născut în 1921, iar în prezent, după mai bine de nouă decenii, are ocazia să se adreseze participanţilor la conferinţă, sărbătorindu-i căderea.

‘În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei 87 de ani care au trecut, am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale care au lăsat în urmă peste 100 de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi sufleteşte şi trupeşte (…). Familia mea şi cu mine am muncit mult în ultimii 25 de ani de la căderea comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârşitul zilelor noastre, convinşi fiind că instituţia Casei regale este parte a identităţii noastre statale şi naţionale’, se arată în mesajul citit joi de la Tribuna Parlamentului de principele Radu.

Regele mai precizează că viaţa sa a fost ‘o lungă şi loială aşteptare, o aşteptare ca Europa să-şi vină în fire, aşteptare ca România să se reîntoarcă la ea înseşi, iar ‘răbdarea poate fi uneori o palmă împotriva destinului istoric, aşteptarea şi credinţa, iubirea şi simţul datoriei’.

‘Dar în lunga mea viaţă am cunoscut şi momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii ţării mele în familia demnă a naţiunilor libere prin intrarea României ca membru deplin în UE şi în Organizaţia Atlanticului de Nord’, se mai subliniază în mesajul Regelui Mihai I.

Conferinţa internaţională ’25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte’ la care participă foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est a început, joi, la Palatul Parlamentului.


Ora 12:00 Conferinţa internaţională ’25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte’ la care participă foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est a început, astăzi, la Palatul Parlamentului.

Potrivit organizatorilor, în sesiunea inaugurală va fi prezentat mesajul lui Mihail Gorbaciov, prin intermediul consilierului său politic, iar principele Radu va prezenta mesajul regelui Mihai I adresat foştilor preşedinţi, premieri, parlamentari care iau parte la reuniune.

La eveniment, este invitat şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis.

Cu ocazia conferinţei, la Palatul Parlamentului vor putea fi vizitate expoziţia filatelică ’25 de ani de la Revoluţia română anticomunistă din 1989′, realizată de Romfilatelia, expoziţia de documente şi fotografii ‘Drumul României spre NATO. Punctul de cotitură: 1996-2000’, realizată de Fundaţia Română pentru Democraţie şi expoziţia ‘Represiunea comunistă în România 1945-1965: numitorul comun – moartea’, realizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Casa Regală a anunţat că, în onoarea foştilor şefi de stat din Europa Centrală şi de Est prezenţi la conferinţă, regele Mihai I va oferi joi seara un dineu oficial, cu ocazia împlinirii a douăzeci şi cinci de ani de la căderea comunismului.

Conferinţa internaţională se va defăşura joi şi vineri la Palatul Parlamentului.

(Radio România Actualităţi – Carmen Gavrilă, Agerpres, Comunicat Casa Regală/ FOTO captură video TVR)

Etichete:
Creştinii sunt astăzi în Joia Mare
Naţional joi, 17 aprilie 2025, 09:53

Creştinii sunt astăzi în Joia Mare

Creştinii ortodocşi şi catolici sunt astăzi în Joia Mare, ziua în care îşi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi judecarea lui...

Creştinii sunt astăzi în Joia Mare
Patiserii vor ‘coace’ mai puţini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producţie pleacă la export
Naţional joi, 17 aprilie 2025, 08:22

Patiserii vor ‘coace’ mai puţini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producţie pleacă la export

Patiserii estimează că vor ‘coace’ mai puţini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate...

Patiserii vor ‘coace’ mai puţini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producţie pleacă la export
Bursele şcolare ar urma să fie plătite parţial către elevi
Naţional joi, 17 aprilie 2025, 07:21

Bursele şcolare ar urma să fie plătite parţial către elevi

Elevii ar putea primi astăzi doar o parte din bursele şcolare aferente lunii trecute, nu sumele întregi. Şcolile din mai multe judeţe nu au...

Bursele şcolare ar urma să fie plătite parţial către elevi
Elevii intră, de astăzi, după finalizarea orelor, în vacanţa prilejuită de Sărbătorile Pascale
Naţional joi, 17 aprilie 2025, 06:54

Elevii intră, de astăzi, după finalizarea orelor, în vacanţa prilejuită de Sărbătorile Pascale

Elevii intră, de astăzi, după finalizarea orelor, în vacanţa prilejuită de Sărbătorile Pascale, potrivit calendarului stabilit de Ministerul...

Elevii intră, de astăzi, după finalizarea orelor, în vacanţa prilejuită de Sărbătorile Pascale
Naţional joi, 17 aprilie 2025, 06:41

Proiectul de lege privind modificarea pensiilor magistraţilor a primit aviz negativ din partea CSM

Proiectul de lege privind modificarea pensiilor magistraţilor, aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, a primit aviz negativ din partea...

Proiectul de lege privind modificarea pensiilor magistraţilor a primit aviz negativ din partea CSM
Naţional joi, 17 aprilie 2025, 06:39

FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanţă pe card

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea...

FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanţă pe card
Naţional miercuri, 16 aprilie 2025, 08:02

Carduri educaţionale pentru preşcolarii şi elevii din medii defavorizate

Aproape 84 000 de carduri educaţionale au fost încărcate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 500 de lei, reprezentând...

Carduri educaţionale pentru preşcolarii şi elevii din medii defavorizate
Naţional miercuri, 16 aprilie 2025, 07:20

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care modifică legislaţia din domeniul pensiilor private, în încercarea de a alinia sistemul la standardele OCDE

Guvernul va adopta, în şedinţa de astăzi, o ordonanţă de urgenţă prin care modifică legislaţia din domeniul pensiilor private, în...

Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care modifică legislaţia din domeniul pensiilor private, în încercarea de a alinia sistemul la standardele OCDE