36 de primari din Republica Moldova au votat declaraţii de unire cu România în 2018
Publicat de gabrielarotaru, 25 februarie 2018, 06:58
Suntem în Anul Centenarului Marii Uniri şi ce prilej mai bun putea să fie pentru fraţii noştri basarabeni de a semna declaraţii de unire cu România decât acest an plin de semnificaţii istorice.
36 de primari din Republica Moldova au votat declaraţii de unire cu România în 2018, iar până la 27 martie, atunci când vom marca 100 de ani de la actul istoric prin care Basarabia s-a reunit cu România, vor fi semnate 100 de astfel de declaraţii. O parte dintre primarii basarabeni s-au aflat la Bucureşti şi au fost primiţi la Palatul Parlamentului.
Cleopatra Cobzac: Mă numesc Cleopatra Cobzac. Sunt primarul comunei Codreanca, raionul Străşeni. În primul rând, vreau să zic „Bine v-am găsit fraţii mei de peste Prut„. Deja mă salut într-o componenţă mai mare a României mai mari. Spun asta deoarece la data de 9 februarie a.c. comuna Codreanca, pe care o reprezint eu, a declarat deschis şi a semnat declaraţia de unire. S-a întâmplat, fraţii mei, ceea ce trebuia să se întâmple dintotdeauna. Sunt mândră că nu am venit eu personal cu această declaraţie de unire, dar au venit localnicii mei. Dumnealor au venit cu ideea de a semna declaraţia de unire, de a susţine şi, până la urmă, au semnat această declaraţie de unire, în componenţă de 35 de persoane. De fapt, sunt foarte mândră de asta. Vreau să spun că această declaraţie de unire demonstrează încă o dată verticalitatea şi dorinţa persoanelor noastre din Basarabia de a se numi români.
Petru Frunză, Puhoi, raionul Ialoveni: Vreau să menţionez că în satul Puhoi a fost votată declaraţia de unire de către toţi consilierii locali. Din 15 consilieri au votat toţi declaraţia de unire şi vreau în primul rând să menţionez că aceste declaraţii de unire sunt din suflet. Adică noi dorim să întregim neamul nostru românesc şi este un motiv şi pentru alte localităţi din Basarabia să facă acest pas, un pas foarte important pentru ca cei din Basarabia să simtă valorile româneşti, dar şi valorile UE. Vreau să menţionez că am avut posibilitatea pe parcursul activităţilor să înţelegem modul de dezvoltare al României şi vrem ca acest aspect să fie implementat şi în Republica Moldova, dar, cu părere de rău, prin intermediul actualei guvernări este imposibil să dezvoltăm Republica Moldova şi avem foarte mari speranţe de la România să ne considere pe noi, cei care am votat declaraţia de unire, că suntem primării româneşti şi să beneficiem de tot ce beneficiează autorităţile locale din România.
Marcel Snegur: Sunt mândru că sunt aici, în parlamentul României. Mă numesc Marcel Snegur. Sunt primarul comunei Parcova, Edineţ, deci sunt de la nordul Basarabiei. Sunt mândru că, comuna Parcova, satele Parcoş şi Fântâna Albă, au dat startul unirii pe data de 23 ianuarie în Consiliul Local unde s-a votat unanim declaraţia de unire cu Patria Mamă. Am făcut acest lucru deoarece simţim româneşte, suntem români, avem majoritatea în localitatea, în urma recensământului care a avut loc acum trei ani, s-au declarat majoritatea români. Avem înfrăţire cu două comune din România, cu comuna Lunca, Botoşani, şi comuna Mănăstirea Caşin, Bacău. Recent, Consiliul Local Lunca a aprobat alocarea unui suport financiar a unui proiect, termoizolarea gimnaziului din localitatea Parcova cu o sumă de 12 mii de euro, unde toţi consilierii comunei Lunca au votat unanim această susţinere financiare. Sunt mândru că sătenii, toţi colegii mei ne susţin şi vrem cât mai degrabă să revenim acasă! (Rador/ FOTO dcnews.ro)