A fost lansată Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030
Publicat de Andreea Drilea, 10 decembrie 2018, 15:32
Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a lansat, luni, Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, care prevede, printre altele, înfiinţarea unei comitet interdepartamental în acest domeniu condus de premier.
‘Ce solicităm prin această strategie: înfiinţarea unui comitet interdepartamental pentru dezvoltare durabilă condus de prim-ministru şi în lipsa acestuia de doamna viceprim-ministru, ministrul Mediului. De ce e foarte important acest comitet? Este, de fapt, Guvernul României; în fiecare an, de 4-5 ori sau de câte ori este necesar, va analiza în ce stadiu ne aflăm cu implementarea strategiei, dar pentru acest lucru ne trebuie studii, materiale, trebuie pregătite aceste întâlniri, de aceea vrem să înfiinţăm un consiliu consultativ pentru dezvoltare durabilă, alcătuit din înţelepţii neamului, din oameni pregătiţi din diferite domenii’, a declarat coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Laszlo Borbely, cu prilejul lansării strategiei.
El a spus că strategia face referire şi la nuclee pentru dezvoltare durabilă, ceea ce nu înseamnă posturi noi, întrucât şi până în prezent erau oameni dedicaţi la nivelul ministerelor, al altor paliere în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă.
‘Facilităm înfiinţarea unei coaliţii pentru dezvoltare durabilă a societăţii civile, care deja este pe cale de a se concretiza’, a mai declarat Borbely.
Acesta a amintit că în primele şase luni ale anului 2019 România va deţine Preşedinţia Consiliului UE.
‘Va fi o prioritate această strategie şi dezvoltarea durabilă, vom avea un document la nivelul UE, sper că în ianuarie va fi prezentat de Comisie, va fi, de fapt, începutul unei noi strategii şi la nivelul UE (…). Există o strategie a UE din 2006 (în domeniul dezvoltării durabile – n.r.), acum Comisia – sper în ianuarie – va prezenta un document de reflecţie care este obligaţia Comisiei. Pe baza acestui document, trebuie să pornim să revedem strategia UE pe diferite segmente până în 2030’, a afirmat Borbely.
Printre ţintele menţionate în Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 se numără: eradicarea sărăciei extreme pentru toţi cetăţenii; eradicarea malnutriţiei şi menţinerea ratei obezităţii sub 10%, similar cu nivelul înregistrat în 2014; finalizarea cadastrului agricol; dublarea ponderii agriculturii în PIB-ul României, faţă de anul 2018; digitalizarea completă a sistemului de sănătate şi implicit eliminarea documentelor şi registrelor tipărite pe suport hârtie; reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educaţional; continuarea reducerii disparităţii salariale dintre sexe; creşterea substanţială a eficienţei folosirii apei în activităţile industriale, comerciale şi agricole.
Alte ţinte de atins de către România până în 2030 sunt: extinderea reţelelor de transport şi distribuţie pentru energie electrică şi gaze naturale în vederea asigurării accesului consumatorilor casnici, industriali şi comerciali la surse sigure de energie la preţuri acceptabile; păstrarea în continuare a unui ritm al creşterii PIB superior faţă de media UE, paralel cu aplicarea principiilor dezvoltării durabile şi îmbunătăţirea constată a nivelului de trai al populaţiei; modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii calitative, fiabile; asigurarea accesului la condiţii de locuire adecvate pentru toţi cetăţenii; trecerea etapizată la un nou model de dezvoltare bazat pe utilizarea raţională şi responsabilă a resurselor cu introducerea unor elemente ale economiei circulare; dezvoltarea infrastructurii verzi şi folosirea serviciilor oferite de ecosistemele naturale prin gestionarea integrată a bazinelor hidrografice şi zonelor umede.
(Agerpres/FOTO arhivă euprogramator.ro)