Moţiunea de cenzură iniţiată de ACL a fost respinsă
Publicat de Lucian Bălănuţă, 22 septembrie 2014, 19:06 / actualizat: 22 septembrie 2014, 20:38
UPDATE 19:00 – Moţiunea de cenzură ‘Victor Ponta pune în pericol statul de drept. Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD’ a fost respinsă de plenul Parlamentului cu 154 voturi pentru, 12 împotrivă şi o abţinere, au declarat surse parlamentare pentru AGERPRES.
Votul a fost secret cu bile.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură era nevoie de votul a jumătate plus unu din totalul parlamentarilor, mai exact 288 de voturi pentru
Şedinţa de plen comun în care se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură ‘Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriţi fraudarea alegerilor de către PSD!’, iniţiată de parlamentarii ACL, a început.
În plenul Parlamentului, sunt prezenţi premierul Victor Ponta şi membrii cabinetului său.
Moţiunea de cenzură vizează OUG 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii pentru alegerea preşedintelui României şi OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.
Liberalii şi democrat-liberalii acuză, în text, faptul că în ultimele luni în România ‘asaltul asupra democraţiei şi asupra statului de drept a atins cote alarmante’, artizanul acestor ‘acţiuni destabilizatoare’ fiind Guvernul condus de Victor Ponta.
Iniţiatorii moţiunii solicită Guvernului să lase ‘jos mâinile’ de pe administraţia publică locală, să-i lase pe aleşii locali să facă administraţie în slujba cetăţeanului şi nu politica dictată de la centru şi să lase instituţiile statului să funcţioneze liber, fără a le transforma în ‘gubernii’ personale ale lui Victor Ponta.
În plus, ACL cere parlamentarilor să voteze moţiunea de cenzură pentru a opri Guvernul şi pentru ca statul de drept să nu fie suspendat pentru 5 ani.
PNL şi PDL mai arată că, pe măsură ce se apropie campania pentru prezidenţiale, ‘abuzurile s-au înmulţit şi nu mai există pentru prezidenţiabilul Victor Ponta nicio stavilă în calea nevoii de satisfacere a setei de putere şi ”a pohtei ce-a pohtit’- scaunul de la Cotroceni’. Parlamentarii celor două partide afirmă că prin OUG 55/2014 s-a provocat o delegitimare a aleşilor locali, deschizându-se calea spre ‘un regim autoritar şi arbitrar’.
Semnatarii moţiunii subliniază că Guvernul PSD a pus în aplicare o ‘adevărată campanie instituţională în scopul fraudării alegerilor’ în mai mulţi paşi.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de votul a jumătate plus unu din totalul parlamentarilor, mai exact 288 de voturi pentru. (Agerpres/ FOTO pressalert.ro)