A încetat din viaţă academicianul Dinu C. Giurescu
Publicat de gabrielarotaru, 24 aprilie 2018, 19:19
Fiu al cunoscutului istoric Constantin C. Giurescu, academicianul Dinu C. Giurescu a fost încă de tânăr dedicat studiului istoriei. O viaţă dedicată istoriei, o viaţă ca o poveste desprinsă din istorie, aşa cum vorbeau despre el studenţii Facultăţii de istorie a Universităţii Bucureşti care au avut privilegul de a-i asculta cursurile suţinute în Amfiteatrul Vasile Pârvan. Deseori, profesorul universitar îşi depăna amintirile în faţa studenţilor, cu toate încercările pe care familia sa a reuşit cu greu să le depăşească după venirea la putere a regimului comunist impus de sovietici.
Academicianul Dinu C. Giurescu a trăit demn şi a oferit semenilor săi un model de demnitate dincolo de declaraţii. Tatăl, Constantin C. Giurescu a fost deţinut politic. Ca fiu de deţinut politic, nu şi-a putut împlini decât târziu vocaţia de istoric. In 1988 s-a stabilit in S.U.A., primind şi cetăţenia americană . In 1990 a revenit România, fiindcă aici era patria, ţara de care nu se putea despărţi.
Din anul 1999 a predat acolo unde a fost student: la Facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti, la catedra de Istorie contemporană a României. Din anul 2000 i-a fost asistent Adrian Cioroianu după ce acesta îii fusese asistent profesorului Lucian Boia. Profesorul Dinu C. Giurescu a fost foarte iubit de studenţi, fiind apropiat de ei atât ca om cât şi ca profesor.
Dinu C. Giurescu a fost licențiat al Facultății de Istorie, Universitatea din București, 1950. În anul 1968 a obținut titlul științific de doctor în istorie. Profesor la Universitatea de Artă, Secția Istoria și Teoria Artei-Muzeografie [1968-1987). Este președinte al părții române în Comisia româno-bulgară de istorie (1979-1985 și din 1991, în continuare). A fost profesor universitar Universitatea București, Facultatea de Istorie (1990-1997). Este membru al Academiei Române din 2002 (membru corespondent din 1990). Este membru în Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române.
Pe 24 aprilie 2014 a devenit vicepreședinte al Academiei Române, pentru un mandat de patru ani.
Dumnezeu să vă odihnească şi să vă aibă în pază domnule profesor! (romania-actualitati.ro/ FOTO romania-actualitati.ro)