Accesul pacienţilor la medicamente, îngreunat în continuare în România
Publicat de gabrielarotaru, 18 octombrie 2022, 14:47
Accesul pacienţilor la medicamente continuă să fie o provocare pentru România.
Ne situăm în continuare pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de punere pe piaţă a medicamentelor inovative.
Producătorii spun acum că industria farmaceutică nu mai are protecţie în privinţa preţului la energie electrică, ceea ce duce la creşterea costurilor de producţie.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu, precizează că asociaţiile primesc sesizări din partea pacienţilor că lipsesc atât medicamente ieftine, cât şi medicamente inovative.
Rozalina Lăpădatu: Medicamentele ieftine, cele generice, care se găsesc greu sau foarte greu, chiar unele dintre ele cu comenzi speciale în farmacii, cu aşteptat multe zile. Unele dintre aceste medicamente nu au înlocuitor.
Ministerul Sănătăţii îşi doreşte să asigure pacienţilor români acces la tratamente la standarde europene, spune secretarul de stat Andrei Baciu.
Andrei Baciu: E nevoie de o discuţie foarte serioasă, foarte aplicată, cu toţi /…/, dar în primul rând trebuie să ştie România ce îşi doreşte. Şi acesta este procesul de analiză, o astfel de îmbunătăţire a profilului de ţară nu este o chestie care poate fi desenată peste noapte. Motivul pentru care există o tendinţă de îngreunare a accesului pacienţilor la medicaţie este tocmai pentru că este o chestie sistematică, care nu au beneficiat de îmbunătăţirile necesare pe parcursul ultimilor decade.
Producătorii de medicamente generice sunt nemulţumiţi din cauza preţurilor mari la curentul electric, ce a determinat creşterea costurilor de producţie, care nu se pot regăsi în preţul medicamentului, acesta fiind reglementat de Ministrul Sănătăţii. Această situaţie ar putea avea ca rezultat dispariţia în continuare a medicamentelor ieftine de pe piaţă. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)