Activitatea de voluntariat în situaţii de urgenţă, considerată experienţă profesională sau în specialitate
Publicat de Andreea Drilea, 18 mai 2016, 10:58
Guvernul a completat şi modificat miercuri statutul personalului voluntar din serviciile de urgenţă, astfel încât activitatea acestuia să fie considerată experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă este realizată în domeniul studiilor absolvite.
Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, Guvernul stabileşte că una dintre condiţiile minime pentru a avea un parcurs profesional al voluntarului în situaţii de urgenţă este absolvirea obligatorie a unui curs de iniţiere servant pompier, în maximum un an de la încheierea contractului de voluntariat.
‘După absolvirea acestui curs obligatoriu, în funcţie de specializare, pentru a evolua profesional, trebuie absolvite alte cursuri de formare profesională. De exemplu, pentru a putea ocupa un post de conducător autospeciale într-un serviciu de voluntariat de situaţii de urgenţă este obligatorie absolvirea unui curs de mecanic utilaj iar, ulterior, după minim un an, a unui curs de conducător autospeciale’, se precizează în comunicatul citat.
Parcursul profesional al voluntarului este confirmat de certificatul nominal de voluntar, arată Executivul.
‘Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract, încheiat în scris între voluntar şi beneficiarul voluntariatului. Primul contract de voluntariat cuprinde o perioadă de probă de 3-6 luni, care se finalizează prin teste şi verificări practice, susţinute în prezenţa unei comisii’, mai informează sursa citată.
(Agerpres/FOTO arhivă adevarul.ro)