Aeronave de luptă MIG 21 Lancer vor zbura între Brăila şi Galaţi, cu prilejul mitingului aviatic de la Vădeni
Publicat de Andreea Drilea, 28 mai 2016, 06:45
Cea de-a noua ediţie a mitingului aviatic din comuna brăileană Vădeni, organizată sâmbătă de Aerial Club, vine cu o surpriză şi anume participarea la spectacol a unei formaţii de aeronave de luptă MIG 21 Lancer, de la Baza din Mihail Kogălniceanu – Constanţa, care vor fi scoase în curând din zestrea armatei române.
‘Forţele Aeriene Române au confirmat participarea la mitingul aerian dintre Galaţi şi Brăila. O formaţie de aeronave de luptă MIG 21 Lancer, de la Baza din Mihail Kogălniceanu – Constanta şi una de avioane de antrenament IAR 99, de la Şcoala de aplicaţie a forţelor aeriene din Bobocu – Buzău vor încânta publicul prezent la aerodromul Aerial Club. Aeronavele vor evolua atât individual, cât şi în formaţie, aceasta fiind o ocazie rară pentru spectatorii din zonă să vadă în zbor avioanele militare româneşti. Evoluţia celor două MIG 21 Lancer nu trebuie ratată, mai ales că aceste aeronave vor fi scoase în curând din zestrea armatei române, fiind înlocuite de mult mai noile F 16 Eagle’, a spus purtătorul de cuvânt al Aerial Club, Cristian Deceanu.
După încheierea momentului oferit de Forţele Aeriene Române, va fi rândul instructorilor şi piloţilor de aeronave ultrauşoare să arate ce pot. În timpul demonstraţiei de zbor, spectatorii pot vedea peste 30 de motoparapante, motodeltaplane şi avioane de agrement din toată ţara.
‘Vor fi evoluţii atât solo, cât şi în formaţie, în care zburătorii prezenţi la Vădeni vor arăta publicului cât de spectaculos, dar şi cât de sigur este zborul cu aceste aparate. Din reţeta mitingului aerian nu vor lipsi atât de apreciatele salturi ale paraşutiştilor. Şi, dacă vântul nu se va împotrivi, deasupra aerodromului Aerial Club de la Vădeni se va organiza şi o vânătoare de baloane cu avionul. De la sol se vor lansa către înalt baloane umplute cu heliu, iar piloţii participanţi la vânătoare vor trebui să le spargă cu elicele aparatelor de zbor’, a afirmat Deceanu.
După încheierea demonstraţiei de zbor, publicul va putea să vadă de aproape aparatele de zbor, va putea să facă fotografii sau să stea de vorbă cu piloţii şi cu instructorii. Cei care vor să încerce magia zborului pot efectua zboruri de agrement în zonă, alături de instructori experimentaţi, care le vor arăta câteva din tainele acestui sport.
Zborurile de agrement vor continua şi duminică, astfel că aceia care nu vor reuşi sâmbătă să se bucure de senzaţiile tari de la înălţime mai au o şansă.
Cu această ocazie, membrii aeroclubului Aerial vor prezenta proiectul derulat împreună cu Asociaţia piloţilor şi proprietarilor de aeronave (AOPA România) şi cu Muzeul Naţional al Aviaţiei Române de restaurare a unui avion militar de tip IAR 93, ‘care a avut înmatricularea 229 şi care arată acum ca abia ieşit de pe porţile fabricii de avioane de la Craiova’.
La ediţia din acest an vor fi prezenţi şi membrii Asociaţiei ‘Tradiţia Militară’, care vor prezenta câteva uniforme militare vechi, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei ‘Dincolo de tăcere’, pentru copiii cu autism. La aerodrom va putea fi admirată şi o expoziţie de fotografie de aviaţie şi paraşutism.
Spectacolul aviatic se va încheia cu degustarea unui borş de peşte făcut după o reţetă tradiţională lipovenească, având în vedere că evenimentul se intitulează ‘Borş de peşte la Vădeni’.
Aerial Club este o asociaţie non-profit, care are ca scop promovarea şi dezvoltarea sporturilor aviatice. A luat fiinţă în anul 2003, ca urmare a dorinţei comune a câtorva entuziaşti de a da o formă legitimă şi legală activităţilor de tip aeronautic în zona de sud-est a ţării. Aerial Club este singurul aeroclub din zona Galţi-Brăila-Vaslui-Tulcea-Vrancea care dispune de propriul teren de zbor, în comuna Vădeni din judeţul Brăila, cu capacităţi de hangarare, alimentare şi mentenanţă aparate de zbor ultrauşoare, sală de pregătire teoretică, informare meteo.
(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)