Alimentaţia sănătoasă pentru copii trebuie să cuprindă toate grupele de alimente, consideră preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională
Publicat de Andreea Drilea, 2 iunie 2024, 06:46
Între 18 şi 30% dintre copiii din România sunt supraponderali sau obezi, probleme întâlnite de la cele mai fragede vârste, spun medicii şi nutriţioniştii.
Cauze principale sunt regimul alimentar nesănătos şi lipsa mişcării fizice, iar specialiştii atrag atenţia asupra importanţei unei alimentaţii echilibrate.
Redactorul RRA Adriana Turea: Medici diabetologi şi nutriţioniştii recomandă crearea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii încă din şcoală. Unii dintre elevi ştiu deja.
-: De dimineaţă iau chefir cu pâine de secară şi la şcoală, uneori, iau fructe, uneori sendviş şi atunci când ajung acasă poate supă, pui. Seara, înainte să mă culc, poate pe la ora 6:00, ceai cu pâine şi miere.
Reporter: Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Ligia Alexandrescu, consideră că alimentaţia sănătoasă pentru copii trebuie să cuprindă toate grupele de alimente.
Ligia Alexandrescu: Înseamnă să mănânce de trei ori pe zi, să aibă mesele principale, înseamnă să aibă gustări de fructe, dar şi dulciuri, dar dulciuri făcute în casă, să facă sport măcar de trei ori pe săptămână sau, dacă nu au timp să facă sport, măcar să meargă pe jos, să alerge în parc, să meargă cu rolele, înseamnă să doarmă devreme, măcar două ore de somn înainte de miezul nopţii să prindă, să bea apă. măcar două sticle cu apă la şcoală, asta însemnând 700 ml – 1 litru şi să consume fructe şi legume care să le asigure aportul de lichide.
Reporter: În plus, medicii atrag atenţia că odată ce a apărut obezitatea, ea nu poate fi controlată. Mărimea porţiei şi calitatea alimentelor sunt doi indicatori care ar fi bine să fie în atenţia tuturor pentru a avea o greutate normală.
Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro