ANAR continuă pregolirea lacurilor de acumulare în zonele unde sunt prognozate fenomene hidrometeorologice periculoase
Publicat de Andreea Drilea, 31 iulie 2018, 06:49
Administraţia Naţională ‘Apele Române’ va continua programul de pregolire a lacurilor de acumulare din zonele unde sunt prognozate fenomene hidrometeorologice periculoase, pentru a asigura volumele necesare atenuării unor eventuale viituri, în conformitate cu programele de exploatare, a dat luni asigurări secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor, ministrul de resort, Ioan Deneş, a dispus convocarea Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru stabilirea măsurilor de intervenţie în cazul în care apar situaţii deosebite în urma producerii fenomenelor meteorologice prognozate de specialişti în perioada următoare.
Secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, a condus lucrările şedinţei CMSU, iar la şedinţă au participat directorii din cadrul MAP, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), ai RNP Romsilva, ai IGSU, Hidroelectrica şi ai ANIF.
‘În cadrul acestei şedinţe s-au analizat situaţia şi prognoza hidrometeorologică actuale, inclusiv avertizările meteorologice şi hidrometeorologice emise pentru perioada următoare. Astfel, informaţiile prezentate de specialişti cu atribuţii în domeniu arată că vor continua să cadă cantităţi importante de precipitaţii pe areale extinse, iar zonele cele mai expuse acestor fenomene sunt nordul şi estul Moldovei, zona de curbură a Carpaţilor Orientali şi sud-vestul ţării’, se spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, ANAR va continua să monitorizeze debitele şi nivelurile cursurilor de apă şi a efectuat pregoliri ale lacurilor de acumulare, în principal în zona administraţiilor bazinale de apă Prut, Siret, Ialomiţa-Buzău şi Olt.
Totodată, specialiştii ANAR analizează permanent volumele disponibile în lacurile de acumulare situate în celelalte bazine hidrografice.
‘ANAR va continua programul de pregolire a lacurilor de acumulare din zonele unde sunt prognozate fenomene hidrometeorologice periculoase, pentru a asigura volumele necesare atenuării unor eventuale viituri, în conformitate cu programele de exploatare’, a subliniat secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu.
Meteorologii au prelungit până miercuri dimineaţa atenţionarea Cod galben de ploi torenţiale şi instabilitate atmosferică accentuată emisă pentru judeţe din centrul, nord-estul şi sud-vestul ţării. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), începând de luni, de la ora 21:00 şi până miercuri, la ora 9:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în nordul Moldovei, local în Transilvania şi Oltenia, în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, precum şi în zona Munţilor Banatului.
Astfel, se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 de litri de apă/mp şi izolat 50 – 60 de litri/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului.
Se vor afla sub Cod galben judeţele: Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Cluj, Botoşani şi Iaşi.
(Agerpres/FOTO arhivă portalsm.ro)