ANAR va realiza pre-goliri în principalele acumulări hidrografice din zonele vizate de inundaţii, pentru atenuarea viiturilor
Publicat de Andreea Drilea, 28 martie 2018, 14:27
Principalele acumulări hidrografice aflate în zonele vizate de avertizările de inundaţii din această perioadă vor fi pre-golite pentru a se atenua fenomenul de viitură, a anunţat, miercuri, Administraţia Naţională ‘Apele Române’ (ANAR), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
‘Având în vedere prognoza meteorologică şi hidrologică pentru perioada imediat următoare, la sediul central al A.N. ‘Apele Române’, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Pădurilor, A.N. ‘Apele Române’, Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) şi S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. În cadrul acestei întâlniri s-a dispus aplicarea prevederilor Regulamentelor de exploatare în condiţii de ape mari, cu prioritate pentru principalele acumulări din zonele vizate de avertizările hidrologice. Astfel, se vor realiza pre-goliri în vederea asigurării tranşelor de atenuare a viiturilor, după cum urmează: A.B.A. Someş – Tisa: Vârşolt; A.B.A. Argeş – Vedea: Râuşor, Mihăileşti; A.B.A. Buzău – Ialomiţa: Dridu, Siriu; A.B.A. Prut – Bârlad: Stânca – Costeşti; A.B.A. Banat: Surduc, Valiug, Secu, Gozna, Trei Ape şi Herculane. De asemenea, se va acorda o atenţie deosebită exploatării coordonate a acumulărilor, în special a celor de pe Oltul inferior, corelat cu nivelurile de pe Dunăre. În plus, se vor efectua pre-goliri şi se va acorda o atenţie sporită şi acumulărilor din Bazinul Hidrografic Siret: Rogojeşti, Bucecea, Călimăneşti’, se arată în comunicarea ‘Apelor Române’.
Potrivit datelor ANAR, în judeţul Teleorman, în data de 27 martie 2018, în jurul orei 16:30, pe Digul de Vest al Lacului Suhaia s-a produs o deversare a coronamentului pe o lungime de circa 10 metri cu lama apei de aproximativ 3-4 cm. În urma incidentului apărut, A.B.A. Argeş – Vedea a intervenit cu materialele şi utilajele din dotare din stocul de apărare pentru consolidarea şi supraînălţarea coronamentului digului de vest în zonele afectate.
‘La ora actuală, intervenţia personalului ANAR este îngreunată din cauza condiţiilor de acces pe acest dig, ceea ce face că transportul materialelor de intervenţie şi manevrarea utilajelor să se realizeze cu dificultate. La primele ore ale zilei de 28 martie s-a realizat unui deversor lateral suplimentar protejat cu folie de polietilenă şi saci cu nisip pentru a se asigura o zonă de deversare controlată care să menţină construcţia în stare de siguranţă fără să inunde terenurile din jur. Echipe formate din specialişti ANAR sunt prezenţi la faţa locului şi monitorizează permanent situaţia existentă’, menţionează sursa citată.
ANAR precizează, totodată, că se monitorizează debitele şi nivelurile de pe cursurile de apă, se intervine pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice de pe sectoarele vizate de avertizările hidrologice, iar toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din judeţele avertizate colaborează permanent cu Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi cu autorităţile locale.
(Agerpres/FOTO arhivă turnucustiri.ro)