ANCOM: Orange şi Vodafone, amendate cu 180.000 de lei pentru aplicarea incorectă a ‘Roam like at home’
Publicat de , 19 septembrie 2018, 14:14
Operatorii telecom Orange şi Vodafone au fost amendaţi cu 180.000 de lei pentru aplicarea incorectă a regulamentului european ‘Roam like at home’, a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
În cazul Vodafone, motivarea autorităţii se referă la faptul că operatorul nu a notificat utilizatorii cu privire la faptul că a modificat clauzele contractuale (respectiv Termenii şi condiţiile generale de utilizare a serviciilor preplătite) referitoare la condiţiile în care este furnizat serviciul de roaming.
Astfel, compania a fost sancţionată cu amendă în valoare de 30.000 de lei, operatorul remediind problemele identificate înainte de termenul acordat de 90 de zile.
De asemenea, pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele încheiate cu utilizatorii de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonamente, Orange şi Vodafone au fost sancţionate cu câte o amendă în valoare de 50.000 de lei.
În plus, Vodafone a primit o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru neintroducerea politicii de utilizare rezonabilă în Termenii şi condiţiile generale de utilizare a cartelelor preplătite.
Potrivit ANCOM, de la intrarea în vigoare a regulamentului ‘Roam like at home’ şi până în prezent, au fost primite aproape 300 de reclamaţii de la utilizatorii de comunicaţii electronice din România privind aplicarea acestuia.
Din acest total, aproximativ 100 au vizat neinformarea cu privire la introducerea politicii de utilizare rezonabilă în contractele cu utilizatorii, 90 s-au referit la aplicarea politicii de utilizare rezonabilă conform ‘Roam like at home’, iar 57 dintre acestea au vizat comercializarea ofertelor fără roaming inclus.
Lista de plângeri din partea utilizatorilor a mai cuprins faptul că nu au fost avertizaţi că urmează să li se aplice suprataxe în roaming, existenţa unor limite pentru cantitatea de date disponibilă în roaming şi neinformarea cu privire la modul în care acestea se aplică.
Arbitrul telecom precizează că operatorii de telefonie sunt obligaţi să aplice întocmai prevederile Regulamentului european ‘Roam like at home’, în care se arată că minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în Spaţiul Economic European (Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) se scad din resursele naţionale incluse.
După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei reţele, dar în limitele unei utilizări rezonabile.
Pe de altă parte, reglementările europene în vigoare nu interzic operatorilor să ofere planuri tarifare (abonamente/cartele preplătite/extraopţiuni) fără acces la roaming.
Aceste planuri tarifare se adresează utilizatorilor care nu doresc să utilizeze serviciile de telefonie mobilă şi atunci când călătoresc în afara României, preferând să beneficieze de resurse naţionale la preţuri avantajoase.
Conform reglementărilor europene în vigoare, pentru a preveni abuzurile, există limite clar stabilite pentru o utilizare rezonabilă a serviciilor de date, care pot fi mai mari sau mai mici decât traficul naţional inclus în abonament/(extra)opţiune, depinzând de preţul acestuia/acesteia.
În acest sens, operatorii sunt obligaţi să informeze utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice asupra politicilor de utilizare rezonabilă aplicate, a limitărilor consumului de date în roaming sau a modificării contractelor prin introducerea unor noi condiţii de furnizare a serviciilor. (Agerpres/FOTO business24.ro)