Ascultă Radio România Iași Live

ANM: Cum va fi vremea de Florii şi de Paşte

ANM: Cum va fi vremea de Florii şi de Paşte

Publicat de gabrielarotaru, 3 aprilie 2017, 16:00 / actualizat: 3 aprilie 2017, 18:37

Meteorologii prognozează o vreme în general caldă, cu valori termice normale pentru această perioadă, în timp ce precipitațiile sub formă de ploaie vor fi prezente la nivelul întregii țări, în special la jumătatea acestei săptămâni, dar și la mijlocul celei de-a doua, respectiv sub formă de lapoviță și ninsoare în zonele montane, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 3 – 16 aprilie 2017, publicată luni.

În Moldova, în prima săptămână de prognoză, temperaturile vor scădea față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. În zilele de 6 și 7 aprilie, vremea va fi răcoroasă mai ales în jumătatea de nord a regiunii, cu temperaturi ziua de 9 — 14 grade și noaptea de până la 4 grade, în medie regională. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, estimările indicând un ecart mediu al maximelor de 16 — 20 de grade și al minimelor de 5 — 9 grade. Ploi mai frecvente, în general moderate cantitativ, se vor semnala în jurul datei de 6 aprilie. Pentru celelalte zile ale intervalului de referința se menține o probabilitate relativ ridicată pentru ploi locale. Excepție vor face zilele de sfârșit de săptămână (8 — 9 aprilie, respectiv 15 — 16 aprilie) când șansele de ploaie vor fi cele mai reduse

În Banat, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor fi în scădere semnificativă față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie, astfel că, în special în perioada 6-7 aprilie, acestea vor ajunge să caracterizeze o vreme răcoroasă. Media temperaturilor maxime va fi de 12 — 17 grade, iar cea a minimelor de 4 — 7 grade. Începând din data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, astfel că valorile diurne, în cea mai mare parte a timpului, vor urca până la o medie de 20 — 22 de grade, iar cele nocturne vor fi de 6 — 10 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință, dar în special în perioadele 4-7 aprilie și 12-14 aprilie, când aversele vor cuprinde areale extinse și vor fi, în general, moderate cantitativ. În schimb, sfârșitul primei, dar și al celei de-a doua săptămâni vor fi intervalele cu cele mai reduse condiții de ploaie.

Pentru zona Crișanei, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, temperaturile vor scădea semnificativ față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. Prin urmare, vor fi maxime cuprinse într-un ecart mediu de 10 la 16 grade și minime de 2 — 7 grade, cu cele mai scăzute valori în perioada 6-7 aprilie când vor caracteriza o vreme răcoroasă. Ulterior, începând cu ziua de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou și sunt de așteptat valori diurne de 19 — 21 de grade și nocturne de 5 — 8 grade, media pe regiune. Probabilitatea de apariție a ploilor, local moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință, dar cu precădere în perioadele 5-7 aprilie și 12-14 aprilie. În schimb, condițiile cele mai reduse de ploaie vor fi în zilele de sfârșit de săptămână (8-9 aprilie, respectiv 15-16 aprilie).

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile de temperatură, mai ales cele diurne, vor scădea semnificativ față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie. Prin urmare, vor fi maxime cuprinse într-un ecart mediu de 10 la 16 grade și minime de la 0 la 7 grade, cu cele mai scăzute valori în perioada 6-7 aprilie, când vor caracteriza o vreme mai rece decât ar fi normal. Din data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, fiind de așteptat valori diurne între 14 și 20 de grade, respectiv nocturne, de la două la 7 grade, mediat pe regiune. Probabilitatea de apariție a ploilor, local moderate cantitativ, va fi mai ridicată în perioada 5-7 aprilie și 12-14 aprilie. În schimb, condițiile cele mai reduse de ploaie vor fi în zilele de sfârșit de săptămână, precum 8 — 9 și 15 — 16 aprilie.

Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureș, comparativ cu valorile înregistrate la debutul acestei luni, intervalul 5 — 8 aprilie va fi caracterizat de temperaturi în scădere accentuată, respectiv maxime ce se vor încadra într-un ecart mediu de 10 la 15 grade și minime de 0 la 6 grade. Începând cu ziua de 9 aprilie este estimată o încălzire a vremii care va determina valori diurne de 16 — 20 de grade și nocturne de la 4 la 7 grade. Probabilitatea pentru ploi, local moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință, în mod deosebit în zilele de 5 — 6 aprilie, respectiv 12 — 14 aprilie. În schimb, sfârșitul primei, dar și al celei de-a doua săptămâni vor fi intervalele cu cele mai reduse condiții de ploaie.

În Dobrogea, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vor fi variații termice de la o zi la alta, dar în general valorile se vor menține apropiate de cele climatologic specifice primei decade de aprilie, cu un ecart mediu de 11 — 16 grade, ziua, și 4 — 7 grade, noaptea. Apoi, din data de 9 aprilie, sunt estimate temperaturi în creștere ușoară și treptată, maximele urmând a ajunge până la valori medii de 14 — 18 grade, iar minimele la 6 — 9 grade. În intervalul 4 — 7 aprilie, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse locale, moderate cantitativ, iar apariția ploilor nu este exclusă nici pentru perioada 13 — 14 aprilie. În schimb, condițiile cele mai reduse de ploaie vor fi la sfârșitul primei săptămâni, dar foarte probabil și al celei de-a doua, din intervalul de referință.

În Muntenia, în prima săptămână de prognoză, temperaturile vor scădea față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie și se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei din an, astfel că maximele vor fi cuprinse într-un ecart mediu de 13 — 18 grade, iar minimele între două și 7 grade. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, estimările indicând valori diurne de la 17 la 21 de grade și pe timpul nopților de la 5 la 9 grade, ca medie regională. Averse mai frecvente, în general moderate cantitativ, se vor semnala în intervalul 4 — 6 aprilie, cu o probabilitate mai mare în orele după-amiezelor, iar apariția ploilor nu este exclusă nici pentru perioada 13 — 14 aprilie. În schimb, prognoza relevă șanse foarte reduse de ploaie pentru zilele de sfârșit de săptămână.

În regiunea Olteniei, temperaturile vor scădea, în prima săptămână, față de cele înregistrate la debutul lunii aprilie și vor deveni apropiate de cele climatologic specifice perioadei din an, astfel încât maximele vor fi cuprinse între 13 și 18 grade, în timp ce minimele vor oscila între două și 7 grade Celsius. Începând cu data de 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, până la valori diurne de 17 — 21 de grade și nocturne de 5 — 9 grade. Averse moderate cantitativ se vor semnala în zilele de 4 și 5 aprilie, cu o probabilitate mai mare în orele după-amiezelor. Apariția ploilor va mai fi posibilă și în zilele de 13 și 14 aprilie. În schimb, estimările arată șanse foarte reduse de ploaie pentru zilele de sfârșit de săptămâna, respectiv 8 — 9 aprilie și 15 — 16 aprilie.

La munte, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, scăderea de temperatură față de valorile înregistrate la debutul lunii aprilie va fi semnificativă, astfel că vremea va deveni chiar rece pentru această perioadă din an, în special în perioada 6 — 7 aprilie. În acest sens, se vor înregistra valori maxime de la două grade Celsius la 8 grade Celsius, în medie. Minimele nocturne vor deveni negative în toată zona montană, la mijlocul săptămânii. Ulterior, din 9 aprilie, vremea se va încălzi din nou, iar valorile termice, de 4 — 10 grade ziua și 0 — 5 grade noaptea, se vor situa în general peste cele climatologic specifice perioadei. Probabilitatea pentru precipitații, în general moderate cantitativ, va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referință, în mod deosebit în 4 și 5 aprilie când vor predomina ploile, dar și pe 6 și 7 aprilie, când vor fi mai ales lapovițe și ninsori. În schimb, sfârșitul primei săptămâni, dar și al celei de-a doua, vor fi intervale cu cele mai reduse condiții de ploaie.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Agerpres/ FOTO eskape.ro)

Etichete:
Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 10:22

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut pe economie, începând cu 1 ianuarie 2025, a fost publicată în Monitorul Oficial....

Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim brut a fost publicată în Monitorul Oficial
Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 10:16

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat vineri că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul...

Prezidenţiale2024/Toni Greblă: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele
Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 09:24

Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România

Organizația Democracy Reporting International a publicat un raport prin care subliniază elemente de mascare a identității și comportament...

Raport al Democracy Reporting International despre influența rețelei TikTok la alegerile din România
Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:40

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, la fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale,...

Parlamentare2024/Rezultatul alegerilor – urmărit în timp real pe site-ul AEP
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:09

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie

31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale participă la cursa electorală pentru noul Parlament pe 1 decembrie....

Parlamentare2024/Peste 8.000 de candidaţi – la votul alegătorilor pe 1 decembrie
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:04

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară, pentru a alege viitorii...

Parlamentare2024/Românii îşi aleg duminică reprezentanţii în Legislativ; aproape 19.000 de secţii în ţară
Naţional vineri, 29 noiembrie 2024, 06:00

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă

Românii din diaspora sunt aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne, pentru a-şi desemna reprezentanţii în noul Legislativ, votarea...

Parlamentare2024/Românii din diaspora, aşteptaţi sâmbătă şi duminică la urne; aproape 7.000 de persoane votează prin corespondenţă
Naţional joi, 28 noiembrie 2024, 20:34

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor

Biroul Electoral Central a adoptat, joi, o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare...

BEC – măsuri privind solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a voturilor