ANM: Vremea va fi deosebit de caldă pentru prima săptămână din ianuarie; ulterior va intra într-un proces de răcire
Publicat de , 4 ianuarie 2021, 16:07
Vremea va fi deosebit de caldă pentru prima săptămână din ianuarie, în majoritatea regiunilor, însă ulterior va intra într-un proces de răcire, devenind normală din punct de vedere termic, în timp ce probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni, arată prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 4 – 17 ianuarie 2021.
În Banat, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi, în medie, de 8 – 10 grade Celsius în primele 3 zile, apoi vor scădea treptat, urmând ca în intervalul 10 – 17 ianuarie media maximelor să se situeze în jurul valorii de 0 grade, vremea devenind normală din punct de vedere termic. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară, astfel încât se vor încadra între 4 şi 6 grade la începutul intervalului şi vor fi în jurul a minus 4 grade Celsius între 12 şi 17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni, dar în jurul datelor de 4 şi 6 ianuarie, precum şi în intervalul 9 – 11 ianuarie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ.
În Crişana, la începutul intervalului de prognoză, media regională a temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade Celsius, iar a celor minime de aproximativ 4 grade, cu mult peste normele climatologice ale perioadei. Ulterior, vremea se va răci treptat, astfel încât, între 12 şi 17 ianuarie, va deveni normală din punct de vedere termic, media temperaturilor diurne urmând a se situa în jurul valorii de 0 grade, iar a celor nocturne să coboare spre minus 6 grade Celsius. Probabilitatea pentru precipitaţii mai frecvente şi mai însemnate cantitativ va fi ridicată în jurul datelor de 4 şi 6 ianuarie, precum şi între 9 şi 12 ianuarie.
În zona Transilvaniei, regimul termic va caracteriza o vreme deosebit de caldă pentru această dată la începutul intervalului de prognoză, când se vor înregistra temperaturi maxime de 7 – 8 grade Celsius şi minime de 2 – 4 grade, în medie. Apoi, vremea va intra într-un proces de răcire treptată, devenind apropiată de normal sub aspect termic, în intervalul 12 – 17 ianuarie, când media temperaturilor maxime se va situa între minus 2 şi 0 grade, iar a celor minime va fi de aproximativ minus 8 grade. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată pe durata intervalului celor două săptămâni de prognoză, iar cantităţi mai importante de apă se vor consemna cu precădere în jurul datelor de 4 şi 10 ianuarie 2021.
În Maramureş, temperaturile maxime în primele 3 zile ale intervalului de prognoză vor fi de 7 – 8 grade, cu mult peste mediile multianuale specifice perioadei. Ulterior, va avea loc un proces de răcire a vremii, care va determina valori medii ale maximelor diurne de aproximativ minus 2 grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie similară, astfel încât media temperaturilor minime va fi de 2 – 4 grade pe 4 şi 5 ianuarie, apoi va scădea spre minus 7 – minus 6 grade în intervalul 12 – 17 ianuarie. Vor fi precipitaţii în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar în jurul datelor de 4, 5, 7 şi 10 ianuarie acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi importante cantitativ.
Pentru regiunea Moldovei, vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă până în data de 8 ianuarie, însă valorile termice vor fi în scădere treptată de la o zi la alta. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 9 grade la începutul intervalului şi va ajunge până la 4 – 5 grade spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn se va concretiza prin valori de 4 – 6 grade, la început, şi de minus 1 şi 1 grad Celsius, la sfârşit. Ulterior tendinţa vremii va fi una de răcire, determinând astfel temperaturi apropiate de cele normale pentru jumătatea lunii ianuarie, cu valori medii de minus două şi două grade Celsius pentru maximele termice şi de minus 8 şi minus 4 grade pentru cele minime. Se vor semnala ploi pe arii relativ extinse în 4 şi 5 ianuarie. După acest episod, următoarele date mai favorabile precipitaţiilor vor fi în 7, respectiv 10 şi 11 ianuarie.
În Dobrogea, vremea va fi caldă, chiar deosebit de caldă în prima săptămână, comparativ cu regimul termic caracteristic acestei regiuni în această perioadă a anului, până spre finalul intervalului, când va fi apropiat de cel climatologic specific. Astfel, media temperaturilor maxime va pleca de la valori de 11 – 13 grade Celsius în perioada 4 – 7 ianuarie, se va menţine la 4 – 6 grade în intervalul 8 – 12 ianuarie, apoi va fi în scădere spre 2 grade. Această tendinţă va fi urmată şi de mediile valorilor termice nocturne: 4 – 8 grade Celsius la început, apoi 0 – 3 grade şi minus 4 – minus 2 grade spre sfârşitul celor două săptămâni. În cea mai mare parte a regiunii va ploua, în general slab, în 4 şi 5 ianuarie. În restul intervalului probabilitatea mai mare de apariţie a precipitaţiilor va fi în datele de 7, respectiv 10 şi 11 ianuarie.
În Muntenia, meteorologii prognozează, de asemenea, o vreme deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii ianuarie în prima săptămână de prognoză. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 12 grade Celsius până în 7 ianuarie, perioadă în care media valorilor termice nocturne va avea variaţii în funcţie de gradul de acoperire al cerului cu nori, şi va fi în general de 3 – 6 grade. În intervalul 8 – 12 ianuarie valorile termice vor fi în scădere treptată, însă se vor menţine peste cele specifice perioadei, iar spre sfârşitul intervalului de prognoză acestea se vor apropia de cele normale. Astfel, mediile maximelor vor pleca de la valori de 6 grade şi vor ajunge la două grade Celsius, iar ale celor minime se vor încadra între minus 6 şi 0 grade. Se vor semnala ploi în toată regiunea în 4 şi 5 ianuarie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 9 – 12 ianuarie.
În regiunea Olteniei, vremea va fi deosebit de caldă pentru prima săptămână din ianuarie. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 8 – 10 grade până în 7 ianuarie, interval în care media temperaturilor minime va avea variaţii în funcţie de nebulozitate şi va fi în general de 2 – 4 grade. În perioada 8 – 12 ianuarie temperatura aerului va scădea treptat, însă se va menţine peste valorile climatologice specifice, iar spre sfârşitul intervalului de prognoză se va apropia de cea normală pentru jumătatea lunii ianuarie. Astfel, vor fi medii ale maximelor termice ce vor pleca de la valori de 5 – 6 grade şi vor ajunge spre două grade şi ale temperaturilor minime cuprinse între minus 6 şi minus un grad. Se vor semnala ploi pe arii relativ extinse în jurul datelor de 4 şi 6 ianuarie, precum şi în intervalul 9 – 12 ianuarie 2021.
La munte, valorile termice diurne vor fi uşor pozitive în primele zile ale intervalului de prognoză şi se vor situa, în medie, în jurul a 3 grade Celsius. Apoi, vremea se va răci, iar între 8 şi 17 ianuarie media temperaturilor maxime va fi de minus 6 şi minus 4 grade. Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori medii exclusiv negative, situate între minus 2 grade Celsius la începutul intervalului şi minus 12 grade la sfârşit. Vor fi precipitaţii pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar în jurul datei de 4 ianuarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi importante cantitativ.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)