Apele Române monitorizează situaţia cursurilor de apă şi sunt pregătite să intervină
Publicat de , 21 iunie 2021, 15:01
Echipele Administraţiei Naţională ‘Apele Române’ (ANAR) monitorizează şi supraveghează în teren situaţia cursurilor de apă aflate sub avertizare hidrologică, după ce Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit Codul galben şi Portocaliu pentru încă 24 de ore pentru bazinele hidrografice: Someş-Tisa, Mureş, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut şi Dobrogea-Litoral, informează ANAR într-un comunicat remis luni AGERPRES.
Astfel, la această oră se înregistrează depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Negru, la staţia hidrometrică Reci, ale cotelor de inundaţie pe Olt, la staţia hidrometrică Hoghiz (judeţul Braşov), şi pe Dobrovăţ, la staţia hidrometrică Codăeşti, şi pe râul Vaslui (Vaslueţ), la staţia hidrometrică Codăeşti (judeţul Vaslui), şi ale cotelor de atenţie pe râul Tăiţa, la staţia hidrometrică Hamcerarca (judeţul Tulcea), şi pe râul Călmăţui, la staţia hidrometrică Ciresu (judeţul Brăila).
‘Având în vedere prognoza meteorologică şi cea hidrologică, efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase pot avea o intensitate mai mare, la nivel local, inclusiv la nivelul aferenţilor de grad inferior al râurilor marcate pe hartă, echipele Apelor Române monitorizează şi supraveghează în teren situaţia cursurilor de apă aflate sub avertizare hidrologică’, precizează reprezentanţii ANAR.
Aceştia recomandă populaţiei să ţină cont de avertizările autorităţilor şi transmit că este interzisă circulaţia, prin vaduri, în cursurile de apă, mai ales în locurile neamenajate, şi să evite desfăşurarea activităţilor din proximitatea cursurilor de apă aflate sub coduri hidrologice.
Potrivit sursei citate, o atenţie sporită este acordată în zona râului Negru (la staţia hidrometrică Reci) unde specialiştii ANAR au intervenit la nivelul lucrărilor de apărare din administrare, pentru limitarea efectelor produse de inundaţii.
De asemenea, există o monitorizare strictă în zona de confluenţă a râului Putna cu Siretul, unde echipele noastre sunt pregătite să intervină şi să acorde sprijin operativ nemijlocit autorităţilor locale pentru limitarea efectelor produse de inundaţii.
Echipele Apelor Române, în colaborare cu S.C. Hidroelectrica S.A., atenuează undele de viitură, surplusul de apă, colectat în urma precipitaţiilor înregistrate în bazinul hidrografic Siret, fiind preluat în condiţii de siguranţă, în acumulările hidrotehnice. (Agerpres/FOTO radioiasi.ro)