Aplicaţia mobilă „InfoCons” vine în ajutorul românilor pentru reducerile de Black Friday
Publicat de Andreea Drilea, 9 noiembrie 2022, 10:26
Românii îşi fac calculele să vadă ce le trebuie şi ce îşi pot cumpăra anul acesta de Black Friday, zile în care unele magazine ar trebui să ofere reduceri substanţiale.
Protecţia Consumatorului atrage atenţia că unii operatori economici încearcă să profite de dorinţa clienţilor de a face cumpărături şi măresc artificial preţurile în perioada premergătoare, astfel că reducerile nu sunt reale. În ajutorul clienţilor vine acum şi aplicaţia mobilă „InfoCons”, care oferă date despre produsele alimentare şi nealimentare, iar de ieri furnizează informaţii şi despre electronice şi electrocasnice.
Aplicaţia, lansată de asociaţia neguvernamentală pentru protecţia consumatorului, a fost actualizată şi estimează acum şi costurile implicate de utilizarea unui produs pe termen lung.
Un aspect important în condiţiile în care preţul la utilităţi a explodat. Explică Sorin Mierlea, preşedintele „InfoCons”.
Sorin Mierlea: Este o aplicaţie gratuită care poate fi descărcată de pe toate cele trei sisteme. Te ajută în momentul în care vrei să-ţi cumperi, mai ales de Black Friday, un televizor, o maşină de spălat rufe, maşină de spălat vase, frigider, aparat de aer condiţionat, să înţelegi că nu doar preţul de achiziţie este preţul de cost al unui astfel de produs, ci şi preţul pe care îl plăteşti în timpul folosirii, iar în condiţiile în care, astăzi, preţul curentului devine o problemă reală pentru o familie, cred că ar trebui să luăm în considerare, măcar pentru cei doi ani de garanţie ai produsului minimal pe teritoriul României. Cumpărăm un frigider, de exemplu, cu 800 de lei, putem să îl comparăm din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, prin aplicaţie, cu celelalte produse similare din gama lui, dar ceea ce este extrem de important, putem să introducem în cadrul calculatorului preţul de cost pe care îl avem noi negociat cu furnizorul de energie electrică cu care avem încheiat contractul. Introducem preţul şi avem preţul de cost pentru o lună, un an sau doi ani de zile şi putem să comparăm acel preţ de cost cu alte produse similare şi astfel să vedem dacă cu 800 de lei, cumpărând un frigider s-ar putea să plătim încă o dată preţul într-un an, ca şi consum de curent sau poate îl plătim la jumătate. Rador/FOTO infocons.ro