Aproape jumătate dintre voucherele suplimentate în Programul ‘Rabla Clasic’, rezervate de persoanele fizice
Publicat de , 21 septembrie 2018, 16:49 / actualizat: 21 septembrie 2018, 19:28
Aproape jumătate din cele 30.000 de vouchere suplimentate în Programul ‘Rabla’ pentru persoane fizice au fost înregistrate în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) în mai puţin de o săptămână de la alocarea bugetului suplimentar, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
‘La mai puţin de o săptămână de la suplimentarea bugetului alocat pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional – Programul Rabla Clasic, care a avut loc în data de 17 septembrie 2018, începând cu ora 12:00, în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu au fost înregistrate aproximativ 11.000 de rezervări, din partea persoanelor fizice’, menţionează sursa citată.
Conform centralizării AFM, vineri, 21 septembrie, mai erau disponibile aproximativ 15.000 de prime de casare pentru persoanele fizice.
Ediţia cu numărul 15 a Programului ‘Rabla’ a demarat în data de 15 martie 2018, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, cu două luni mai devreme faţă de sesiunea din 2017, bugetul alocat fiind de 253 de milioane lei. Anul trecut, Programul ‘Rabla’ (cu extensiile Clasic şi Plus) a beneficiat de o alocare în valoare de 205 milioane de lei, inclusiv cu suplimentarea de 25 de milioane lei din timpul anului.
La începutul lunii septembrie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţa că bugetul AFM va fi suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei pentru partea a doua a Programului ‘Rabla Clasic’ pentru aproximativ 30.000 de maşini noi.
Cuantumul primei de casare pentru Programul ‘Rabla Clasic’ este de 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi a cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km.
De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
În cazul în care se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.
În plus, proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind în acest mod de mai multe prime de casare.
Pe de altă parte, Programul ‘Rabla’ va avea o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare. (Agerpres/FOTO debanat.ro)