Arafat: Cât de greu va fi valul 2 de COVID-19, depinde de noi
Publicat de , 16 octombrie 2020, 12:32
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, că gravitatea valului 2 al pandemiei de COVID-19 va depinde de reacţia oamenilor privind respectarea anumitor restricţii.
‘Valul 2, nu numai noi, ci pe emisfera nordică, ne gândim că va fi pe perioada iernii. Acum, cât de greu va fi valul 2, depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea, să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, clar că putem ţine situaţia sub control, cum am ţinut-o în primul val‘, a spus Arafat, la Ciolpani, unde a avut loc recepţia unor materiale sanitare.
El a explicat că, dacă nu se respectă regulile, dacă vor presiuni să nu se ia anumite măsuri sau anumite restricţii, atunci ‘s-ar putea ca lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă’.
‘Totul depinde de modul în care lucrăm cu toţi împreună‘, a arătat şeful DSU.
Arafat a menţionat că la momentul acesta se face un număr de teste semnificativ de mare comparativ cu alte ţări.
‘S-a crescut, de la 3.000 am ajuns la aproape 25-27.000 – teste care se fac zilnic, deci capacitatea a crescut, dar, clar, orice capacitate de testare suplimentară este bine-venită‘, a precizat el.
Raed Arafat a mai spus că obţinerea unor teste mult mai rapide va fi de ajutor, teste care să nu necesite operaţiuni de laborator care durează mult.
‘Există şansa să aducem teste pe antigen, rapide, pe care să le folosim în linia de front pentru cazurile simptomatice. Pentru cazurile asimptomatice rămâne totuşi evaluarea generală care se face, testările care sunt în masă‘, a afirmat Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a mai declarat că virusul COVID-19 nu poate fi oprit, iar singura soluţie pentru controlarea acestuia o reprezintă măsurile de prevenţie.
‘Trebuie să explicăm, din ce în ce mai mult, populaţiei, că este unica soluţie – măsurile de prevenire sunt soluţia. Noi nu putem opri virusul, virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Virusul e prezent – ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe şi îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar şi cei care le respectă se infectează, nu există o prevenire 100%‘, a spus Arafat, la Ciolpani, unde a avut loc recepţia unor materiale sanitare.
El a precizat că situaţia va fi mai grea, cu cât va creşte numărul cazurilor de terapie intensivă.
‘Se poate ajunge să luăm inclusiv nişte măsuri de limitare a activităţii elective, pe care şi alte ţări le-au luat‘, a menţionat Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, cu ocazia unui eveniment de recepţie a unor materiale sanitare destinate secţiilor de terapie intensivă, că se poate observa că valul doi al pandemiei de COVID-19 ‘nu va fi unul uşor şi nu va fi unul care va trece rapid’.
‘Întotdeauna, în momentele grele, prietenii sunt împreună, iar astăzi vedem o acţiune care arată cât de importantă este solidaritatea şi relaţia între noi şi alte ţări care vin în sprijinul nostru, şi aici vorbesc de Qatar în această situaţie. Acum aproximativ doi ani noi am semnat un protocol de colaborare şi de sprijin reciproc, între noi şi protecţia civilă qatareză, în mod deosebit pe partea de căutare-salvare. Astăzi (vineri – n.r.), este un gest de prietenie, un gest de sprijin într-o situaţie în care toată lumea se confruntă cu o provocare fără precedent, o provocare în care virusul SARS-CoV-2 a pus lumea întreagă la încercare. Sunt victime, sunt ţări care se confruntă cu situaţii dramatice sau care s-au confruntat cu situaţii dramatice şi observăm acum că valul doi nu va fi unul uşor şi nu va fi unul care va trece rapid‘, a declarat Raed Arafat, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI).
Cu privire la materialele sanitare donate, Arafat a spus că sunt echipamente necesare pentru secţiile de terapie intensivă.
‘Vorbim în mod deosebit de monitoare de funcţii vitale pentru secţiile de terapie intensivă şi de injectomate care ne permit să administrăm medicamentele într-un mod foarte controlat pe o durată continuă la pacienţii care se află în stare critică, plus o cantitate de dezinfectanţi. (…) Valoarea donaţiei este de aproximativ un sfert de milion de euro‘, a precizat şeful DSU.
Potrivit lui Raed Arafat, echipamentele vor fi trimise către Centrul de stocare strategică, de unde pleacă spre spitalele care solicită echipamente pentru terapie intensivă.
Statul Qatar a donat României materiale sanitare ce constau în 25 de monitoare şi 75 de injectomate, indispensabile în vederea îngrijirii şi monitorizării pacienţilor aflaţi în stare gravă, ca urmare a infectării cu noul coronavirus.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)