Arafat: Nunţile, botezurile, aniversările sunt interzise în următoarea perioadă
Publicat de , 14 octombrie 2020, 05:58
Evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise sunt interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus, a declarat, marţi seara, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
‘Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face şi se face cu un număr limitat de oameni. Dacă nu mă înşel este de 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcaşelor de cult‘, a spus Raed Arafat.
Referindu-se la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, el a precizat că în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori acestea vor funcţiona la o capacitate de 50%.
‘Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la 3 la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată‘, a precizat şeful DSU.
În ceea ce priveşte hotelurile, când incidenţa cazurilor este peste 3 la mia de locuitori, acestea vor putea servi numai persoanele care sunt cazate.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că, de miercuri, restaurantele îşi pot relua activitatea în interior, având în vedere că incidenţa în Bucureşti este mai mică de 3 la mie, Raed Arafat a răspuns: ‘Acolo unde este incidenţă sub 3 la mie, Comitetele Judeţene vor lua acest lucru, bineînţeles, în considerare, vor emite decizia lor pe incidenţă şi normal că restaurantele pot să îşi reia activitatea şi sperăm să nu ajungem la 3 la mie. Dacă se ajunge la 3 la mie se opreşte activitatea‘.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat marţi într-o conferinţă de presă că tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.
‘Tot personalul care lucrează în centrele de persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi, centrele rezidenţiale, cum spunem, pentru protejarea persoanelor respective tot personalul care lucrează acolo se va testa o dată pe săptămână, prin grija Direcţiilor de Sănătate Publică. Să reducem riscul, pentru că la acest moment programul nu mai este de 14 zile şi oamenii pleacă, vin înapoi, fac ture şi atunci este normal ca testarea să fie frecventă, pentru protecţia persoanelor care se află în aceste centre‘, a spus Arafat.
În ceea ce priveşte campania electorală pentru alegerile parlamentare, secretarul de stat în MAI a afirmat că numărul de participanţi va fi redus în spaţiile închise la 20 iar în exterior, la 50 de persoane.
‘Referitor la campania electorală, se reduce numărul participanţilor în interior la 20 de persoane şi în exterior la 50 de persoane. Stabilirea incidenţei la care se intră în aceste măsuri şi se aplică aceste măsuri se face de către DSP-uri în maximum 24 de ore şi de către Comitetele Judeţene în maximum 48 de ore de la atingerea incidenţei‘, a precizat Arafat.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat marţi că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.
Arafat a declarat într-o conferinţă de presă că acolo unde incidenţa este de sub 3 la mia de locuitori, purtarea măştii este obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zone de aşteptare.
‘În orice zonă aglomerată, purtarea măştii va fi obligatorie‘, a spus Arafat.
Acestea sunt măsuri adoptate marţi în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Datele care sunt precizate de Evidenţa Populaţiei, în fiecare localitate, referitoare la domiciliu sunt cele luate în calcul pentru acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori, a afirmat, marţi seara, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
‘S-a făcut evaluarea fiecărui indice prezentat la nivelul fiecărui judeţ. Ţin să specific aici (…) că, dincolo de neînţelegerile iniţiale, s-a clarificat acest aspect şi datele care sunt precizate de către Evidenţa Populaţiei în fiecare localitate, referitoare la domiciliu, sunt cele care sunt luate în calcul pentru acel indice cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori‘, a declarat Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Ministrul Sănătăţii a explicat şi metoda de calcul: ‘Concret, luăm numărul de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori, iar din aceste cazuri se scad acele focare care sunt în instituţii, bătrâni, copii, bolnavi neuropsihici sau unităţile sanitare care sunt izolate sau carantinate şi atunci numărul de cazuri noi care rămâne se raportează şi se adună ultimele cazuri noi din ultimele 14 zile şi se scad focarele şi se raportează la mia de locuitori‘.
În completare, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat: ‘În hotărârea CNSU din seara aceasta există clar prevederea că focarele, cum ar fi centrele rezidenţiale, spitalele, nu fac parte din calculul prin care stabilim incidenţa şi luăm numai cazurile care sunt în afara focarelor respective‘.
(Agerpres/FOTO captură ecran)