Asociaţia Telefonul Copilului organizează primul Forum Naţional Anti-Bullying
Publicat de Andreea Drilea, 11 decembrie 2019, 07:31
Asociaţia Telefonul Copilului va organiza de miercuri până vineri Forumul Naţional Anti-Bullying, primul eveniment din România dedicat dezbaterilor privind politicile publice pentru combaterea acestui fenomen în rândul copiilor.
Potrivit organizatorilor, printre temele de discuţie se numără: propunerile de politici publice anti-bullying elaborate de Asociaţia Telefonul Copilului, rolul Parlamentului în susţinerea propunerilor de politici publice elaborate de organizaţiile neguvernamentale, strategii de gestionare a situaţiilor de tip bullying, participarea copiilor în procesul de conştientizare şi de prevenire a fenomenului bullying, impactul fenomenului bullying asupra sănătăţii mintale a copiilor (expert străin) şi rolul părinţilor în dezvoltarea unui mediu sigur pentru copii.
Evenimentul va reuni reprezentanţi şi experţi ai autorităţilor şi instituţiilor relevante din domeniul educaţiei, organizaţii neguvernamentale, asociaţii ale elevilor, precum şi experţi străini – specialişti în prevenirea şi combaterea bullying-ului.
‘La nivel naţional, conform datelor Asociaţiei Telefonul Copilului, înregistrate în acest an, peste 60% dintre cazurile consiliate au fost abuzuri de tip bullying. În acelaşi timp, cel mai recent studiu realizat de UNESCO în 144 de state (inclusiv România) indică faptul că, la nivel global, 1 din 3 copii este victimă a abuzului de tip bullying, iar abuzul de tip bullying psihologic (offline) este cel mai frecvent în Europa. Rolul Forumului este acela de a oferi o platformă de dezbatere pentru evaluarea măsurilor concrete pentru diminuarea hărţuirii în şcoli, propuse de Asociaţia Telefonul Copilului şi cuprinse în iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care a fost înaintată Camerei Deputaţilor, precum şi pentru a trasa noi direcţii concrete pentru diminuarea actelor de agresiune în şcoli’, a declarat Cătălina Surcel, director executiv Asociaţia Telefonul Copilului.
Printre soluţiile propuse pentru combaterea bullying-ului se numără: introducerea temelor anti-bullying în curriculumul şcolar, în cadrul orelor de consiliere şi orientare, dirigenţie şi în manualele de educaţie civică, extinderea monitorizării audio-video a unităţilor de învăţământ şi la nivelul grădiniţelor, nu numai al şcolilor.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)