Astăzi este ziua Radio România. La mulţi ani!
Publicat de gabrielarotaru, 1 noiembrie 2014, 11:45 / actualizat: 1 noiembrie 2014, 17:12
Se împlinesc astăzi 86 de ani de existenţă a SRR, de când românii au putut auzi pe unde radio primele cuvinte „Alo, alo; aici Radio Bucureşti”.
La 1 noiembrie 1926 se difuza în eter prima emisiune a Radio România.
Se împlinesc astăzi 86 de ani de existenţă a SRR, de când românii au putut auzi pe unde radio primele cuvinte „Alo, alo; aici Radio Bucureşti”.
86 de ani marcaţi de istorie şi de perioadele politice şi sociale pe care Radioul Public le-a traversat; 86 de ani în care Radio România a susţinut cultura şi civilizaţia românească şi a fost un actor important în formarea identităţii naţionale.
La ceas aniversar, într-u mesaj pe care ni l-a adresat, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel remarcă legătura între religie, Radio România şi români.
„Istoria Radioului în România a început cu rugâciunea Tatăl Nostru, aceasta fiind prima emisie pe unde hertziene a postului de radio public în anul 1928. Acest fapt ne arată credinţa neamului românesc până la instaurarea regimului comunist ateu în România. Transmiterea Sfintei Liturghii în fiecare duminică prin intermediul Radioului Public a fost constant prezentă în grila de programe, tradiţie reluată în zorii libertătţii după anul 1989. Ne bucurăm că astăzi Radio România continuă promovarea valorilor religios-morale şi de apărare a demnităţii umane într-o societate din ce în ce mai afectată de indiferentism faţă de cult şi de cultură, dar ataşată în mod exacerbat de realităţile efemere. La Mulţi Ani, Radio România!” a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel.
Mesaje de la partenerii internaționali
Societatea Română de Radiodifuziune este din anul 1993 membru al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.
EBU este considerată cea mai importantă alianţă din lume a serviciilor publice de radio şi televiziune.
Directorul general EBU, Ingrid Deltenre, a adresat Radio România următorul mesaj cu ocazia aniversării sale:
„Dragi ascultători, în numele Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, care are 74 de membri, vreau să felicit Radio România pentru cea de-a 86-a aniversare şi sper ca Radio România să rămână un însoţitor relevant şi de încredere al zilelor dumneavoastră, de dimineaţă şi până seara„, a mai declarat Ingrid Deltenre.
Radio România este partener şi al ABU – Uniunea Asiatică de Radio şi Televiziune.
Organizaţia cuprinde peste 250 de membri, care acoperă mai mult de jumătate din populaţia lumii.
Javad Mottaghi este secretarul general al Uniunii Asiatice de Radio şi Televiziune.
„În numele Uniunii Asiatice de Radio şi Televiziune, vreau să felicit Radio România pentru această aniversare. Serviţi interesele publicului de 86 de ani. Aţi reuşit să câştigaţi încrederea românilor şi vă urez toate cele bune în anii care vin. Noi, la ABU, sprijinim Radio România şi ne bucurăm să vă fim parteneri. Am apreciat interpretarea Orchestrei Naţionale Radio la Kuala Lumpur anul acesta. A fost un eveniment foarte ascultat. Radioteleviziunea Asia a difuzat acest concert şi a fost foarte bine primit de public. A adus România mai aproape, atât de Malaezia, cât şi de regiune” a mai spus Javad Mottagh.
Preşedintele director general al Societăţii Române de Radio, Ovidiu Miculescu:
„Cred că Radioul public îşi îndeplineşte misiunea bine sau foarte bine, pentru că dovadă sunt cei 5 milioane de ascultători, de români, care, oriunde ar fi, ne ascultă zi de zi. Este cea mai bună dovadă că ceea ce facem aici, facem bine. Categoric, RADIO ROMÂNIA a devenit în ultima perioadă cel mai important jucător pe piaţa culturală media din România, cultura face parte din filonul existenţei unei naţiuni, într-o perioadă extrem de agitată din punct de vedere politic, o perioadă deloc simplă economic. Se găsesc tot mai puţin timp, tot mai puţini bani pentru cultură. Cultura este extrem de importantă şi RADIO ROMÂNIA, sigur, pe coordonatele misiunii publice, face gesturi culturale extrem de importante pentru românii din România şi din lume, cei care ne ascultă. Totodată, RADIO ROMÂNIA este un vector de educaţie, pentru că educaţia prin cultură şi chiar şi educaţia în sine reprezintă, din nou, sau de asemenea, lucruri extrem de importante pentru prezentul şi pentru viitorul unei naţiuni. Aşa că RADIO ROMÂNIA, din acest punct de vedere, performează, ori, acest lucru se simte, calitatea şi nivelul performanţei creşte, reacţiile pe care noi le avem din piaţă, inclusiv, ştiu eu, starea de uşoară nelinişte a competitorilor din piaţă ne arată lucrul acesta. Suntem extrem de focusaţi pe ceea ce avem de făcut. RADIO ROMÂNIA are o echipă importantă de profesionişti, de oameni foarte dedicaţi misiunii publice, serviciului public şi doresc să le adresez în primul rând colegilor mei din RADIO ROMÂNIA un călduros „La Mulţi Ani!”, să le mulţumesc pentru ceea ce fac zi de zi şi să îi asigur că numai prin ridicarea nivelului de performanţă, nivelului de competitivitate, vom reuşi să îi servim cât mai bine pe cei care ne plătesc, cei care ne ascultă şi cei care ne fac să existăm”.
Seria manifestărilor aniversare a început cu vernisajul expoziţiei de fotografii realizate de corespondenţii de război ai Radio România Actualităţi – România în Afganistan – 12 ani de parteneriat strategic româno-american, eveniment onorat de prezenţa domnului Dean Thompson, Chargé d’affaires ad-interim al Ambasadei SUA, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Bogdan Aurescu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe şi de mulţi alţiinvitaţi de excepţie. Ziua Porţilor Deschise a oferit miilor de vizitatori, la sediul central şi la cele teritoriale, prilejul de a vedea de unde pleacă ştirile, de a-i cunoaşte pe cei care le aduc zilnic în case informaţii, reportaje, muzică, teatru sau sport. A fost apoi rândul seniorilor să se întâlnească, aşa cum s-au obişnuit în ultimii ani, cu mai tinerii lor colegi. Aniversarea radioului public s-a încheiat aseară cu un concert de excepţie al Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Tiberiu Soare, avându-l ca solist pe cunoscutul pianist Horia Mihail. Invitaţi de marcă au luat parte la concert, întâmpinaţi de spectacolul de lasere care au îmbrăcat faţada Sălii Radio într-o feerie de culori.
La Mulţi Ani Radio România!
Mâine, 2 noiembrie, Radio Iaşi, primul post teritorial înfiinţat în ţară, va împlini 73 de ani de la prima emisiune.
(romania-actualitati.ro/rador/ radioiasi)