Audieri miniştri/Cîţu: Uciderea OUG 114 şi eliminarea supraaccizei la carburanţi se numără printre obiectivele atinse
Publicat de , 17 februarie 2020, 12:37
UPDATE, ora 12:39 – Uciderea OUG 114 prin ordonanţă de urgenţă şi eliminarea supraaccizei la carburanţi se numără printre obiectivele despre care ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spune că este mândru că le-a atins.
‘În programul de guvernare care a fost aprobat în Parlament anul trecut au fost câteva lucruri pe care deja le-am făcut şi aş vrea să le menţionez, pentru că sunt foarte mândru că s-au rezolvat. În primul rând, Ordonanţa 114, care, deşi a trebuit să avem două încercări, până la urmă a fost ucisă prin ordonanţă de urgenţă. A fost eliminat split TVA, a fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time şi, bineînţeles, eliminarea supraaccizei la carburanţi. Deci, câteva lucruri pe care eu sunt mândru că am reuşit să le facem în aceste trei luni de mandat‘, a declarat luni Florin Cîţu, la audierile din comisiile reunite de specialitate.
El a menţionat că rectificarea bugetară pentru 2019 s-a bazat pe execuţia bugetară la 10 luni.
La începutul audierilor, Florin Cîţu a solicitat ‘să nu mai existe derapaje’ în cursul audierilor.
UPDATE, ora 11:30 – Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că parlamentarii liberali vor da un vot favorabil miniştrilor la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
‘Audierile din comisii se referă la calitatea, valoarea, competenţa, onestitatea miniştrilor şi este normal ca în comisiile de specialitate parlamentarii PNL vor da un vot favorabil miniştrilor’, a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
Premierul a afirmat că parlamentarii PSD sunt ‘ultimii care pot să judece candidaţii de miniştri şi guvernarea actuală’.
‘Indiferent cum vor vota parlamentarii PSD, pentru mine este important ca miniştrii din echipa pe care o conduc să prezinte ce au făcut, cum au reparat gravele disfuncţionalităţi şi marile nedreptăţi care existau în diverse domenii de activitate şi să prezinte viziunea PNL privitor la soluţiile pentru fiecare domeniu de activitate. Nu ne interesează votul în comisii, fiindcă votul în comisii este viciat de lipsa de reprezentativitate a actualului Parlament faţă de opţiunile actuale ale cetăţenilor, care s-au manifestat clar, limpede, în cursul anului electoral 2019′, a spus Orban.
Premierul a reiterat că obiectivul PNL este declanşarea alegerilor anticipate.
‘Suntem în procedură de declanşare a alegerilor anticipate. PNL are ca obiectiv fundamental, buna guvernare a României, realizarea marilor reforme de care România are nevoie în toate sistemele publice. (…) De asemenea, avem ca obiectiv realizarea unei creşteri economice rapide bazate pe investiţii, pe un parteneriat între Guvern şi mediul privat care să asigure o dezvoltare rapidă a economiei româneşti. Buna guvernare depinde de existenţa unui Parlament care să fie o oglindă fidelă a obiectivelor, aspiraţiilor cetăţenilor români. PNL urmăreşte prin declanşarea alegerilor anticipate să dea din nou puterea în mâna oamenilor, să oferim românilor ocazia de a-şi exprima votul de a participa la decizia privitoare la direcţia în care trebuie să se îndrepte România. Tot calendarul şi toate procedurile aferente declanşării alegerilor anticipate urmăresc acest obiectiv’, a spus Orban.
Premierul a afirmat că toate discuţiile urmăresc convingerea parlamentarilor să participe la plenul privind învestirea noului Cabinet Orban.
‘Am pregătit o soluţie pe care o vom prezenta la momentul potrivit’, a declarat Orban, despre posibilitatea ca PSD să nu participe la şedinţa de plen a Parlamentului.
Luni, marţi şi miercuri miniştrii propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban II vor fi audiaţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.
Potrivit programului aprobat de Birourile reunite ale Legislativului, luni intră la audieri Florin Cîţu – ministrul propus al Finanţelor (ora 12,00), Costel Alexe – ministrul propus al Mediului (ora 13,00), Nicolae Ciucă – ministrul propus al Apărării Naţionale (14,00) şi Marcel Vela – ministrul propus al Afacerilor Interne (15,00).
Marţi, sunt aşteptaţi în comisiile parlamentare reunite, pentru audieri, Virgil Popescu – ministrul propus al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (ora 9,00), Ion Ştefan – ministrul propus al Dezvoltării (10,00), Ionuţ Stroe – ministrul propus al Tineretului şi Sportului (12,00), Cătălin Predoiu – ministrul propus al Justiţiei (13,00), Monica Anisie – ministrul propus al Educaţiei (14,00), Bogdan Aurescu – ministrul propus al Afacerilor Externe (15,00) şi Bogdan Gheorghiu – ministrul propus al Culturii (ora 16,00).
În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).
La şedinţa de Guvern din această săptămână, premierul propus Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să fie ‘la înălţime’ la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
‘Vreau să vă readuc aminte că săptămâna viitoare, luni, marţi şi miercuri, sunt programate audierile în comisii. (…) Vreau să fiţi la înălţime, avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste şi rău intenţionate PSD timp de trei ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în faţa comisiilor, nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă parlamentarii născuţi din pixul lui Dragnea, pesedişti sau de alte culori. Acolo important e – audierile vor fi publice – să arătaţi foarte clar ce aţi găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara şi, mai ales, care e viziunea noastră şi soluţiile pentru rezolvarea fiecărei probleme’, a spus Ludovic Orban.
***
Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.
(Agerpres/FOTO gov.ro)