(AUDIO) Costel Alexe: Există o legătură foarte clară între poluarea cu PM10 şi incidenţa cazurilor de boli cardiovasculare
Publicat de Andreea Drilea, 20 ianuarie 2020, 19:00
UPDATE – La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au avut loc, astăzi, consultări între conducerea acestui minister şi reprezentanţii principalelor trei municipalităţi din România care au probleme majore în ceea ce priveşte calitatea aerului, Bucureşti, Braşov şi Iaşi.
Ministrul de resort, Costel Alexe, a declarat că Raportul privind starea de sănătate a populaţiei din capitală, arată foarte clar legătura dintre poluarea cu pulberi în suspensie, adică praf, şi incidenţa cazurilor de infarct miorcardic şi a celorlalte boli cardiovasculare.
Acesta a precizat că Ministerul Mediului va extinde Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului din Capitală cu alte trei staţii, în timp ce la Iaşi şi Braşov vor fi achiziţionate, în acest an, două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului.
Costel Alexe a mai spus că, pe lângă cele trei oraşe, România riscă să mai aibă alte 10 municipii în situaţia de preinfringement:
După consultările de la Ministerul Mediului, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a afirmat că administraţiile locale nu pot lua singure toate măsurile necesare pentru o reducere a poluării aerului, problemă pentru care Bucureştiul, Iaşiul şi Braşovul riscă sancţiuni europene.
Mihai Chirica a declarat că primăriile pot lua o parte dintre măsuri, iar Iaşul îşi propune să crească numărul spaţiilor verzi şi să îmbunătăţească programul de spălare stradală.
Pe de altă parte, însă, el afirmă că mai bună calitate a aerului se poate obţine prin construirea centurilor ocolitoare ale oraşelor, ceea ce ţine de Guvern, în speţă de Ministerul Transporturilor.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a convocat luni, 20 ianuarie, reprezentanţii celor trei municipii care au probleme privind calitatea aerului şi se află sub monitorizarea Comisiei Europene sau chiar în aşteptarea unui verdict de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Concluziile discuţiilor cu reprezentanţii municipiilor Braşov, Iaşi şi Bucureşti vor fi făcute publice în jurul orei 15:00, de către ministrul Mediului.
La începutul acestei săptămâni, Costel Alexe susţinea că România se află în situaţia în care aşteaptă verdictul în privinţa poluării din Bucureşti, ceea ce poate aduce o amendă cuprinsă între 100.000 şi 400.000 de euro.
‘Din păcate, în ultimii ani, poluarea aerului în Bucureşti a fost din ce în ce mai mare şi mai alarmantă de la an la an. Deşi aveam la Bucureşti un plan de măsuri, el nu este implementat aşa cum ar trebui. Dacă ar fi implementat aşa cum ar trebui, nu mai aveam atât de multe zile cu valori ridicate sau depăşiri în fiecare an. Primăria Capitalei, având în vedere că este astăzi în procedură de contencios cu Comisia Europeană şi din păcate nu a reuşit ani la rând să convingă Comisia că situaţia se îmbunătăţeşte, suntem astăzi în situaţia în care doar aşteptăm verdictul. Nici măcar nu am mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, aşteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă de între 100.000 şi 400.000 de euro până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri’, preciza ministrul Mediului.
El a subliniat că în prezent România se află, în relaţia cu Comisia Europeană, în procedura de infringement pe cele trei oraşe, Bucureşti, Braşov şi Iaşi.
‘Le-am anunţat instituţional (administraţiile celor trei oraşe – n. r.) că le-am invitat pe data de 20 ianuarie la minister să discutăm despre ceea ce ar trebui să facă, pentru că Ministerul Mediului este cel care poartă corespondenţa cu CE. Braşov, Iaşi şi Bucureşti, din păcate Bucureşti fiind în această procedură de contencios’, a mai spus Alexe.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)