(AUDIO) Reacții ale economiștilor la măsurile de optimizare a bugetului
Publicat de Andreea Drilea, 2 august 2023, 19:41
Pachetul de măsuri care vizează eficientizarea cheltuielilor bugetare este privit cu scepticism de unii economiști.
Într-un comentariu pentru postul nostru de radio, profesorul universitar doctor Liviu Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, apreciază măsurile de limitare a aparatului bugetar, însă afirmă că un astfel de demers de reformă administrativă ar fi trebuit aplicat și anterior, atunci când nu exista constrângerea de încadrare în limita de deficit bugetar din prezent:
Liviu Maha: În esență, măsurile nu sunt rele. E bine că se reduce, de exemplu, numărul de secretari de stat, că se majorează numărul minim de posturi de execuție pentru crearea unui birou, serviciu sau direcții, că dispar din organigramă niște posturi vacante, care oricum umflau artificial structura de personal a unor instituții publice. Documentul ridică însă o serie de probleme care trebuie aduse în discuție în acest context. În primul rând, măsurile agreate la nivelul Guvernului nu sunt deloc fundamentate, multe dintre ele pararbitrare și, aș putea spune unele chiar de imagine, vizându-i pe cei care se află în prim-planul vieții politice sau dețin funcții de conducere în administrația publică. Dacă nimeni nu este îngrijorat acum de cum vor funcționa instituțiile statului în urma acestor reduceri de personal sau de cheltuieli, mă întreb cum au fost fundamentate până acum astfel de aspecte legate de nivelul anumitor cheltuieli bugetare sau numărul de posturi, inclusiv al celor de conducere, dintr-o anumită structură. Multe dintre măsuri vizează mai puțin perioada imediat următoare. Se vorbește de o reformă, dar una realizată sub constrângere a deficitului bugetar, nu ca rezultat al unei analize care să fi identificat disfuncționalități sau probleme la nivelul sistemului public.
Recent, în spațiul public au fost publicate și scenarii care vizează măsuri fiscale pentru creșterea încasărilor la buget. O forma finală este aşteptată săptămâna viitoare din partea guvernului. Până atunci, profesorul Liviu Maha a insistat că o astfel de reformă ar trebui să aibă în vedere, îndeosebi, stimularea creșterii economice și nu doar o rezolvare a problemei deficitului bugetar:
Liviu Maha: Pachetul de măsuri cu caracter fiscal, în forma vehiculată ieri de mass-media, contrastează cu cel dedicat scăderii cheltuielilor bugetare. Nu sunt vizați doar unii dintre participanți la viața economică, adică numai cei aflați, să zicem, în poziții privilegiate. Impactul negativ este resimțit la nivelul tuturor antreprenorilor, de exemplu, prin impozitul pe dividende, la nivelul tuturor microîntreprinderilor, prin noile tranșe pentru impozitul pe venit, la nivelul consumatorului individual, prin faptul că vom plăti un nivel mai ridicat al taxei pe valoare adăugată pentru anumite produse. De asemenea, măsurile se vor aplica în perioada imediat următoare, nu în următorii 2-3 ani, ca în cazul reducerii cheltuielilor bugetare, ceea ce nu este corect, măcar din perspectiva faptului că statul schimbă regulile în timpul jocului, adică pe parcursul anului fiscal. Pare că guvernanții nu acordă suficientă importanță faptului că politica fiscală nu are numai rolul de a aduce bani la buget – ar trebui să fie concepută și, bineînțeles, implementată, într-un asemenea mod încât să stimuleze antreprenoriatul, investițiile, munca, economia în general.
(Radio Iași/FOTO radioiasi.ro)