(AUDIO) Rețeaua celor trei spitale regionale care ar urma să fie construite în România va avea o susținere consistentă din partea Comisiei Europene.
Publicat de Andreea Drilea, 17 martie 2023, 06:45
Rețeaua celor trei spitale regionale care ar urma să fie construite în România va avea o susținere consistentă din partea Comisiei Europene.
Prezentă la Forumul Orașelor organizat în orașul italian Torino, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a precizat că executivul de la Bruxelles a stabilit un mecanism, la nivel general, menit să acopere creșterile de prețuri cum ar fi cele din domeniul construcțiilor, care ar putea avea un impact semnificativ asupra proiectelor derulate din fonduri europene structurale.
Într-o declarație acordată colegului nostru, Lucian Bălănuță, comisarul Elisa Ferreira a subliniat că singurul aspect la care România trebuie să acorde atenție este capacitatea administrativă de a implementa mai multe investiții de anvergură într-un timp scurt: „Avem ca regulă generală, un soi de cale simplificată prin care proiectele care acumulează costuri ridicate din cauza crizelor, prin DG Regio și DG Growth, beneficiază de un sprijin pentru a adapta, chiar și în finanțare, costurile suplimentare ale lucrărilor. În teorie nu văd niciun impediment. Discuțiile noastre cu ministrul Boloș au fost în perspectiva deținerii unei capacități administrative care să deruleze mari proiecte în același timp. Dacă statul membru consideră că se poate, atunci e la îndemâna acestuia să o facă.”
La rândul său, prezent la același eveniment al Comisiei Europene, secretarul de de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ovidiu Cîmpean, s-a referit la proiectele spitalelor regionale de urgență. El a apreciat că investiția de la Iași se află în stadiul cel mai avansat, iar banii acordați de Uniunea Europeană sunt suficienți pentru continuarea etapelor de implementare:
”Deocamdată, să vedem rezultatul procedurilor de licitație, din punctul meu de vedere, cred că sunt suficienți. Evident că sunt sume importante prevăzute pentru aceste spitale. Documentațiile au fost finanțate prin programul operațional regional 2014-2020, ele sunt preluate în programul de sănătate 2021-2027, care este un program nou. Acest program, împreună cu investițiile care se fac prin PNRR în domeniul sănătății, ne pun în situația de a avea în următorii ani cele mai mari investiții de la Revoluție încoace în infrastructura de sănătate și, foarte important, în infrastructură de sănătate nouă.”
Lucrările de proiectare pentru Spitalul Regional din Iași se vor încheia la sfârșitul acestei luni, urmând să fie inițiată apoi procedura de licitație pentru execuția obiectivului. Primele lucrări efective ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului. În afară de Spitalul Regional Iași, Ministerul Sănătății mai are în adminsitrare proiectele spitalelor regionale de urgență din Cluj și Craiova, ambelee aflate încă în fază de proiectare. Costul estimat la care se ridică investiția în construcția celor trei spitale regionale depășește 1,5 miliarde de euro.
(Radio Iaşi/Lucian Bălănuță/FOTO radioiasi.ro)