(AUDIO) România are capacitatea de prevenire a atacurilor cibernetice, dar riscurile rămân destul de mari în actualul context
![(AUDIO) România are capacitatea de prevenire a atacurilor cibernetice, dar riscurile rămân destul de mari în actualul context (AUDIO) România are capacitatea de prevenire a atacurilor cibernetice, dar riscurile rămân destul de mari în actualul context](https://www.radioiasi.ro/wp-content/uploads/2020/09/laptop.jpg)
Publicat de Andreea Drilea, 10 martie 2022, 17:21
România are capacitatea de prevenire a atacurilor cibernetice, dar riscurile rămân destul de mari în actualul context geo-politic, afirmă directorul de Cercetare în Amenințări Informatice al Companiei BitDefender, Bogdan Botezatu.
Potrivit acestuia, atacurile cibernetice sunt foarte greu de interceptat deoarece, în ziua de astăzi, internetul nu are graniță, iar bugetele alocate acestor atacuri informatice sunt nelimitate.
Bogdan Botezatu a mai arătat că, în timpul pandemiei, au existat o serie de atacuri care au avut drept țintă sistemele sanitare de telecomunicații și instituții guvernamentale din diferite țări:
Bogdan Botezatu: Atacurile cibernetice în preajma unui război sau într-un moment de conflict sunt extrem de greu de interceptat și de tratat, deoarece acestea pot veni de absolut oriunde. Armele cibernetice sunt extrem de greu de interceptat, iar statele care finanțează astfel de arme cibernetice au un buget absolut nelimitat. Spre deosebire de atacurile comerciale, făcute de operatori de ransomware, să zicem, care urmăresc bani, aceste atacuri sunt mult mai șlefuite și sunt direcționate către o singură țintă. Deci, comunitatea de experți în securitate cibernetică nu vor fi văzut aceste atacuri până ce ele nu sunt folosite pe o țintă anume. Cred că România are capacități de prevenire a acestor tipuri de atacuri, dar riscurile nu sunt niciodată zero. Au fost nenumărate situații în care, în timpul pandemiei – de exemplu, atacatorii informatici au țintit spitale, instituții guvernamentale, zona de telecomunicații cu foarte mare succes. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna o instituție guvernamentală – un guvern ostil – care ar folosi tactici similare asupra infrastructurilor critice ale României.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)