Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG 7/2019
Publicat de , 25 februarie 2019, 13:48
Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat luni Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG 7/2019, care a modificat legile Justiţiei.
‘În ziua de 25 februarie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile Justiţiei. Solicitarea anterior menţionată a fost transmisă, pentru informare, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi prim-ministrului României’, se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis AGERPRES.
În motivarea solicitării, procurorul general susţine că nu a existat o situaţie extraordinară care să justifice adoptarea ordonanţei de urgenţă.
‘Analiza expunerii de motive a OUG nr. 7/2019 în raport cu trăsăturile situaţiei extraordinare demonstrează inexistenţa unei asemenea situaţii. (…) Nu este nicidecum o situaţie imprevizibilă, fie şi numai având în vedere ansamblul procedurilor constituţionale la care legile Justiţiei au fost supuse, cărora li se adaugă analizele realizate de corpul magistraţilor, de organisme europene. (…) Interesul public, funcţionarea normală a autorităţilor statului nu este periclitată în niciun mod în absenţa OUG nr. 7/2019. Dimpotrivă, aşa cum arătam, cel puţin prin unele din dispoziţiile acesteia se va ajunge la blocajul Ministerului Public sau la destructurarea sistemului judiciar. (…) În concluzie, prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, fără a fi îndeplinită cerinţa constituţională vizând existenţa unor ‘situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată’, Guvernul a nesocotit cerinţele impuse de art. 115 alin. (4) din Constituţie’, se menţionează în documentul citat.
Conform aceleiaşi surse, principiul separării carierelor, concretizat în legile Justiţiei în redactarea anterioară adoptării OUG 7/2017, a rezultat şi din controlul de constituţionalitate efectuat asupra acestor legi, astfel încât o reconfigurare a componentelor acestui principiu exclusiv în privinţa statutului procurorilor, prin destructurarea simetriei, contravine şi caracterului obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale.
‘Modificarea legislativă criticată dă expresie unei abordări inconsecvente a principiului separării carierelor şi, din această perspectivă, constituie un regres faţă de soluţia normativă cuprinsă în legile Justiţiei. (…) Astfel, modificarea conţinutului concret al principiului separării carierelor nu răspunde unei nevoi de reglementare circumscrisă unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată, ci dă expresie voinţei Guvernului de a contracara voinţa Parlamentului, organ legislativ suprem’, susţine Augustin Lazăr.
El mai acuză o încălcare a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii prin solicitarea avizării proiectului ordonanţei de urgenţă cu doar o zi înainte de adoptarea lui, dar şi prejudicierea statutului constituţional al procurorilor, prin încălcarea principiului controlului ierarhic consacrat de Constituţie.
O altă critică se referă la lipsa de predictibilitate, întrucât prin noul act normative se elimină orice referire la ‘o condiţie esenţială numirii într-o funcţie de conducere’, inclusiv în cele mai înalte funcţii din cadrul Ministerului Public, care ar deveni accesibile şi pentru magistraţii abia intraţi în profesie.
‘Astfel Guvernul a acţionat în sens contrar scopului declarat în expunerea de motive şi preambulul ordonanţei. Departe de a constitui un instrument de consolidare a acestor instituţii judiciare, textul criticat realizează contrariul, întrucât deschide posibilitatea accederii la vârful ierarhiei Ministerului Public a unor persoane care nu au o experienţă minimă în funcţia de procuror’, se arată în motivarea solicitării.
Alte argumente invocate de procurorul general se referă la afectarea instituţiilor fundamentale şi încălcarea principiului neretroactivităţii legii. (Agerpres/FOTO newsteam.ro)