Augustin Lazăr, despre modificările privind conflictul de interese: Urmărim cu atenție propunerile
Publicat de Andreea Drilea, 6 aprilie 2017, 10:02 / actualizat: 6 aprilie 2017, 11:09
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat joi, în legătură cu modificările privind conflictul de interese, că instituția pe care o conduce urmărește cu „foarte multă atenție” propunerile care se fac în acest sens.
„Fără îndoială că infracțiunea de conflict de interese a fost incriminată în anul 2006 pentru că era nevoie de un asemenea text de lege. Noi urmărim cu foarte multă atenție propunerile care se fac în acest sens, le analizăm și vom exprima un punct de vedere când va fi nevoie. Sunt multe propuneri, observ că este un fel de inflație de proiecte. Nu știm la care să ne referim, vom analiza și vom expune un punct de vedere la momentul potrivit”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.
Întrebat dacă are temeri că modificările criticate din OUG 13 s-ar putea întoarce, Augustin Lazăr a răspuns: „Nu avem niciun fel de temeri. Vreau să spun că procurorii își îndeplinesc misiunea conform rolului lor în societate, se țin departe de evenimentele emoționale care au loc pentru că procurorii trebuie să rezolve la rece problemele juridice ale societății”.
Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat raport favorabil, marți, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, înlocuind ”conflictul de interese” cu sintagma ”folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Potrivit amendamentelor adoptate de deputații juriști, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din „conflict de interese” în „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.
Articolul modificat în comisie prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”.
În legea în vigoare, articolul 301 prevede că ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
(Agerpres/FOTO arhivă jurnalul.ro)