Aurescu: Participarea României la misiuni de menţinere a păcii, confirmare a angajamentului faţă de principiile Cartei ONU
Publicat de Andreea Drilea, 29 mai 2015, 17:55
Prezenţa României cu personal civil şi militar la misiuni de menţinere a păcii reprezintă o confirmare a angajamentului faţă de valorile şi principiile Cartei ONU, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu prilejul Zilei Internaţionale a Căştilor Albastre.
Potrivit unui comunicat de presă al MAE transmis, vineri, AGERPRES, statele membre ale ONU îi onorează, vineri, pe toţi cei care sunt în misiunile internaţionale de menţinere a păcii, motto-ul din acest an fiind ‘Together for Peace’. Ziua de 29 mai este dedicată, în acelaşi timp, memoriei celor care şi-au sacrificat viaţa, sub steagul Naţiunilor Unite, în astfel de operaţiuni.
‘În numele Ministerului Afacerilor Externe, transmit întreaga recunoştinţă pentru contribuţia personalului român civil şi militar la misiunile desfăşurate în afara teritoriului naţional, atât sub egida ONU, cât şi a Uniunii Europene, a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, organizaţii politice şi de securitate regionale din care ţara noastră face parte’, a adăugat Aurescu.
Contribuţia României la operaţiunile de menţinere a păcii desfăşurate sub egida ONU înregistrează un număr total de 96 de participanţi (57 poliţişti, 37 experţi militari şi 2 militari).
Participarea României la operaţiunile de menţinere a păcii sub mandat ONU a fost iniţiată la începutul anilor 1990 şi a cunoscut un trend ascendent, a precizat MAE. Din efectivele româneşti aflate în operaţiuni de menţinere a păcii ale ONU face parte personal aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Ministerului Justiţiei.
Participarea la operaţiunile ONU de menţinere a păcii permite personalului român acumularea unei experienţe internaţionale importante, precum şi mărirea inter-operativităţii cu formaţiuni similare ale altor naţiuni, respectiv posibilitatea oferită de colaborarea cu personal (militari şi civili) provenind din alte ţări, de pe alte continente, cu o altă cultură operaţională.
(Agerpres/FOTO parmionova.blogspot.com)