Autorităţile au anunţat că a fost intensificată activitatea de supraveghere a difteriei
Publicat de Andreea Drilea, 14 noiembrie 2019, 08:12
Autorităţile române au anunţat că a fost intensificată activitatea de supraveghere a difteriei, ca urmare a evoluţiei cazurilor de îmbolnăvire în Ucraina.
Ministerul Sănătăţii a cerut Institutului National de Sănătate Publică să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte.
Difteria reprezintă o boală infecţioasă gravă, care este cauzată de Corynebacterium diphteriae. Sursa de infecţie o reprezintă bolnavii şi purtătorii de această bacterie. Ea se poate transmite pe calea aerului, se poate transmite prin contact cu plagă, prin contact cu obiecte.
Incubaţia, adică înainte de a începe boala, sau de la un pacient la altul durează între două şi cinci zile, maximum 10 zile.
Forma de boală se prezintă ca o angină practic apare puroi în gât, dar puroiul are o dispoziţie specifică în aşa fel încât împiedică pacientul să respire, produce insuficienţă respiratorie şi de fapt şi asta dă gravitatea în primul şi în primul rând.
Este considerată a fi o urgenţă majoră, iar tratamentul se face atât cu antibiotic, sub supraveghere, în spital, şi cu seroterapie. Poate fi prevenită prin vaccinare.
În schema naţională a României acest vaccin este prevăzut a fi administrat copiilor la două luni, patru luni, 11 luni, la vârsta de şapte ani şi la vârsta de 14 ani. Din 10 în 10 ani fiecare adult e recomandabil să se vaccineze.
(Radio Iaşi/Andreea Drîlea)