Avertisment al medicilor veterinari privind regulile care trebuie respectate la tăierea animalelor
Publicat de Andreea Drilea, 20 decembrie 2016, 13:24 / actualizat: 20 decembrie 2016, 14:35
În această perioadă, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare avertizează asupra pericolului infectării cu trichineloză. Dacă nu cumpărăm carnea din supermarket, este bine să o verificăm. Laboratoarele veterinare sunt deschise şi o analiză durează o jumătate de oră şi costă între 7 şi 15 lei.
Medicii veterinari atrag atenţia populaţiei asupra necesităţii respectării mai multor reguli privind achiziţionarea şi tăierea animalelor, conform tradiţiei.
Doctorul Nicolae Mocuţa: La sacrificarea porcului, problema numărul unu este prevenirea trichinelozei. E foarte /…/ să mergi până la cabinetul veterinar să faci un examen trichineloscopic, pentru că evoluţia trichinelozei este foarte gravă pentru om.
Comercianţii trebuie să prezinte documentele care atestă starea de sănătate a animalelor.
Nicolae Mocuţa: Atunci când cumpărăm un porc, sigur că în primul rând, trebuie să ne uităm dacă e sănătos. Sigur că el trebuie să fie înregistrat sanitar-veterinar, când se face sacrificarea porcului, trebuie respectate condiţiile de igienă, spălatul pe mâini cu săpun, cu apă caldă. Atenţie mare trebuie acordată eviscerării.
Persoanele surprinse că taie animale pe domeniul public riscă amenzi.
(Agerpres/FOTO arhivă alba24.ro)