Avocatul Poporului cere informaţii despre asistenţa medicală în mediul rural
Publicat de Andreea Drilea, 3 decembrie 2020, 06:59
Avocatul Poporului (AP) a solicitat, luni, miniştrilor Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, informaţii despre serviciile medicale din zona rurală, în contextul în care mass-media a prezentat numeroase informaţii privind numărul redus al medicilor de familie în aceste localităţi.
Instituţia cere ministrului Sănătăţii să i se comunice dacă au fost realizate programe pentru creşterea calităţii asistenţei medicale acordate populaţiei din mediul rural, dacă s-a făcut, în ultimii 2 ani, o statistică privind cheltuielile referitoare la construcţia, reabilitarea, dotarea minimă standard a spaţiilor destinate îngrijirii medicale primare şi dacă există o evidenţă a cabinetelor care au beneficiat de astfel de investiţii.
Potrivit solicitării postate pe site-ul Avocatului Poporului, se mai cer informaţii despre colaborarea cu instituţiile administraţiei publice locale în vederea asigurării resurselor umane, materiale şi financiare necesare funcţionării instituţiilor din sistemul public de sănătate şi dacă s-a transmis către Ministerul Finanţelor cerere privind fondurile necesare asigurării medicilor de familie peste tot în mediul rural în vederea elaborării bugetului pe anul viitor.
Ministrului Ion Ştefan i se cer informaţii despre programele de finanţare destinate unităţilor administrativ-teritoriale care au avut/au prevăzut investiţii în construcţia/înfiinţarea/reabilitarea cabinetelor medicale în zona rurală, precum şi dacă se au în vedere şi alte proiecte de implicare a acestora în dezvoltarea serviciilor medicale şi care sunt acestea. Şi în acest caz se solicită date despre eventuala informare a Ministerului Finanţelor privind fondurile necesare asigurării infrastructurii pentru cabinetele medicale peste tot în mediul rural în vederea elaborării bugetului pe 2021.
Avocatul Poporului aminteşte că, în conformitate cu Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, medicul de familie reprezintă primul contact în cadrul sistemului de sănătate, oferind acces nediscriminatoriu pacienţilor şi ocupându-se de toate problemele de sănătate ale acestora.
Totodată, în contextul pandemiei de COVID-19, a fost adoptată Legea nr. 136/2020, prin care medicii de familie au un rol principal în luarea în evidenţă, monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor aflaţi în măsura izolării. Medicii de familie asigură relaţia cu Direcţiile de sănătate publică şi rezolvă urgenţele celor care nu au acces la servicii specializate, menţionează Avocatul Poporului.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)