Banca Naţională a prezentat Raportul asupra stabilităţii financiare
Publicat de , 11 decembrie 2018, 06:50
UPDATE 11.12.2018/ORA 7:00 Banca Naţională a prezentat ieri Raportul asupra stabilităţii financiare. Concluzia este că economia României evoluează mai aproape de potenţial, iar inflaţia va intra în ţintă.
Riscul de supraîncălzire a economiei s-a redus, odată cu atenuarea ratei inflaţiei şi decelerarea creşterii economice către niveluri mai apropiate de potenţial.
Datoria publică a scăzut ca procent din PIB, rata şomajului este mică, cea a ocupării a crescut, iar costul unitar cu forţa de muncă s-a redus în ultimii 10 ani de la 94 la 86% din media europeană, a declarat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, cu prilejul prezentării celui mai recent raport privind stabilitatea financiară.
Liviu Voinea: Trei riscuri sistemice ridicate, două în creştere, de natură externă, deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente, respectiv incertitudini privind evoluţiile economice din UE, Brexit şi situaţia datoriilor suverane, un risc în stagnare, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental – acesta deja e un risc intern; un risc sistemic moderat, în creştere, tensionarea echilibrelor macroeconomice interne şi un risc sistemic redus în scădere a evoluţiei privind piaţa imobiliară.
Prezent la lansarea celui de-al 16-lea raport asupra stabilităţii financiare, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a ţinut să precizeze, din nou, că acestea sunt riscuri, nu prognoze, riscuri cu grade diferite de posibilă materializare. El a adăugat că, în acest an, Banca Centrală şi-a îndeplinit ambele obiective fundamentale, atât cel privind stabilitatea preţurilor, cât şi cel legat de stabilitatea financiară. Mugur Isărescu a mai spus că, România, deşi a realizat progrese, mai are o bună bucată de drum până la o armonioasă şi deplină integrare în circuitul de valori europene.
Mugur Isărescu: La capătul a aproape 12 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, progresele realizate de societatea românească sunt cu totul remarcabile. Este cel mai rapid ritm de convergenţă reală între toate ţările care au intrat în Uniunea Europeană. Performanţa este, cum v-am spus, remarcabilă, doar că ea trebuie să continue în acelaşi ritm susţinut, ceea ce implică mai mult decât rigoare şi mai cere o calitate superioară a administraţiei publice în general. Avem nevoie de multe lucruri, de investiţii substanţiale în infrastructură, de aliniere la standardele înalte ale practicilor administrative din celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Mugur Isărescu a mai precizat şi că adoptarea euro este un obiectiv important, ce poate fi un catalizator al transformărilor pozitive ale ţării noastre.
Pentru prima dată, Raportul privind stabilitatea financiară prezintă şi o hartă vulnerabilităţilor structurale ale României, principalele trei fiind consdierate problemele demografice, disciplina scăzută de plată şi vulnerabilităţile din bilanţurile firmelor şi nivelul scăzut al intermedierii financiare. (Rador/FOTO adevarul.ro)
Banca Naţională a României (BNR) îşi va îndeplini în acest an cele două mandate – de stabilitate a preţurilor şi de stabilitate financiară, a declarat, luni, guvernatorul Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare, menţionând că după toate probabilităţile indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent.
‘La o citire atentă a raportului, noi pregătim ideea că Banca Naţională în acest an îşi îndeplineşte cele două mandate. Mandatul de stabilitate a preţurilor. După toate probabilităţile, mai avem o lună într-adevăr, indicele preţurilor de consum va intra în marja de fluctuaţie, de 2,5% plus/minus un procent. Şi aici vom avea o problemă, sunt sigur, pentru că unele preţuri cresc şi indicele scade. Şi preţurile cresc, de regulă, în decembrie. O să fie mare tărăboi. De ce scade indicele în timp ce preţurile cresc? Preţurile cresc. Când ai un indice al preţurilor de consum de 3,5% înseamnă că au crescut preţurile. Cresc mai puţin decât au crescut anul trecut’, a spus Mugur Isărescu.
De asemenea, guvernatorul afirmat că BNR îşi va îndeplini mandatul în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, iar faptul că avem vulnerabilităţi şi riscuri nu înseamnă că mandatul nu a fost îndeplinit.
În acest context, Isărescu a reiterat că în presă uneori se distorsionează limbajul standardizat utilizat de Banca Naţională.
‘Când vorbim de riscuri, ne referim la riscuri. Nu sunt prognoze. Dacă spunem că economia de piaţă are în general evoluţie ciclică şi că după câţiva ani, uitându-te în spate cum se comportă o economie de piaţă, şi ştim că ciclul are 7-10 ani, în medie, te mai uiţi şi la alte date, şi spui că există riscul unei decelerări şi apoi a unei recesiuni nu înseamnă că am făcut neapărat o prognoză. Deci, este o diferenţă, aş spune mare, între ce supunem noi: ‘există riscul decelerării, apropierii recesiunii’ şi formulări de tipul ‘Banca Naţională prognozează recesiunea’, ‘prognozează dezastru’. Ca să îngroşăm aşa, pe burtieră mai apare şi altceva: ‘Avertisment dur’ eventual – îmi place cuvântul ‘dur’, care este super-utilizat de o parte dintre dumneavoastră – ‘Avertisment dur din partea guvernatorului’. Dimineaţa am tot stat să văd un avertisment dur al meu cu preţurile şi am aşteptat o oră. Era să rămân şi nebărbierit. Nu a apărut. A apărut ceva cu preţurile, dar burtiera era clară, că dau un avertisment dur’, a spus şeful BNR.
El a concluzionat că mesajul instituţiei referitor la deficitele gemene a fost acela că o eventuală recesiune nu ar trebui să ne prindă cu ‘garda jos’, respectiv cu deficite mari, pentru că nu vom putea să ne apărăm. (Agerpres/FOTO adevarul.ro)