Bica, Videanu, Alin şi Dorin Cocoş, arestaţi preventiv pentru 30 de zile
Publicat de Lucian Bălănuţă, 31 ianuarie 2015, 07:37
Alina Bica, Adriean Videanu, Alin şi Dorin Cocoş, precum şi Ionuţ Mihăilescu au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, a decis sâmbătă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizia instanţei nu este definitivă.
Amintim că, Adriean Videanu a fost reţinut joi de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale II, el fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Procurorii au cerut vineri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arestarea lui Videanu pentru 30 de zile, alături de Alina Bica, Dorin Cocoş, Alin Cocoş, precum şi Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica.
Iniţial, şedinţa de judecată trebuia să înceapă la ora 16,00, însă dezbaterile au fost amânate câteva ore, după ce avocaţii au cerut să studieze dosarul, iar avocatul Alinei Bica a depus o cerere de recuzare a judecătorului Valentin Şelaru.
Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, iar Alina Bica de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.
Anchetatorii susţin că, în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica şi Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr.22714/ FFCC (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).
Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire, Dorin Cocoş a dat foloase Alinei Bica, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi.
Pe de altă parte, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, este acuzat de complicitate la luare de mită.
Potrivit DNA, la 24 septembrie 2013, în dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la o firmă de Adriean Videanu.
Ulterior, 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, în calitate de şef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă admiterea solicitării inculpatului Videanu şi a ridicat sechestrul asigurator.
Prin această acţiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat.
(Agerpres/ FOTO adevarul.ro)