Ascultă Radio România Iași Live

Bilanțul premierului Viorica Dăncilă, la șase luni de guvernare

Publicat de , 23 iulie 2018, 16:10

UPDATE – ora 16:16 Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni că, în decursul celor 6 luni de guvernare, Executivul a luat o serie de măsuri în vederea stimulării economiei naţionale, una dintre acestea fiind reducerea accizelor la motorină pentru transportatori.

În acest bilanţ am introdus un capitol distinct pentru măsurile pe care le-a luat Guvernul în vederea stimulării economiei naţionale. O astfel de măsură importantă este reducerea accizelor la motorină cu 10% pentru transportatori, ceea ce reprezintă un sprijin important pentru comerţ, dar şi pentru transportul de materii prime necesare în activitatea de producţie’, a spus Dăncilă, la Palatul Victoria.

Ea a adăugat că o altă măsură o reprezintă programul ‘Investeşte în tine’, care oferă un sprijin mai ales tinerilor, având drept condiţie esenţială ca beneficiarul să fie încadrat într-un program de studiu sau de formare profesională.

‘Din perspectiva beneficiarului, dobânda este zero, pentru că este suportată integral de stat. În plus, accesarea creditelor va fi uşoară şi pentru că statul va garanta 80% din valoarea lor. Astfel, prin acest program se acordă un credit de 40.000 de lei pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani şi un credit de 35.000 de lei pentru cei care au vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani. Bineînţeles, condiţiile sunt aceleaşi: încadrarea într-un program de studiu sau de formare profesională. Valoarea creditului poate fi suplimentată cu 20.000 de lei pentru tinerii care îşi găsesc un loc de muncă. Acest credit poate fi folosit pentru plata studiilor, cărţilor, participarea la evenimente culturale, ştiinţifice, plata medicamentelor şi a tratamentelor medicale sau stomatologice, echipament sportiv, plata parţială privind achiziţia unei locuinţe, toate acestea pentru persoana care a accesat creditul, dar şi pentru familia sa’, a menţionat ea.

Premierul a vorbit şi despre Programul ‘Start-up Nation’, implementat de Guvern pentru stimularea şi dezvoltarea de noi afaceri, dar şi ca o alternativă oferită tinerilor de a rămâne în ţară pentru a-şi face propria afacere.

Doar în acest semestru au fost 5.834 de beneficiari, care au încasat fondurile nerambursabile fie direct de la agenţiile regionale, fie sub forma creditelor bancare care vor fi rambursate de către Guvern. Dincolo de beneficiile economice, aş vrea să subliniez impactul social pozitiv: aceste firme aduc un plus de circa 21.000 de noi locuri de muncă în economie’, a afirmat ea.

Dăncilă s-a referit şi la programul în baza căruia se acordă ajutorul de stat pentru producţiile de film realizate în România.

Au fost discuţii foarte ample cu casele de film de la Hollywood, care s-au arătat interesate de acest program şi vor să vină în România pentru a realiza aici producţiile. Guvernul va suporta din cheltuielile de producţie şi personal 35% pentru producţia realizată în România, plus 10% dacă promovează România în film. Ca şi condiţii, avem faptul că suma totală a ajutorului poate fi de 10 milioane de euro pentru un film, cel puţin 20% din producţie să fie făcută în România, dar şi menţiunea că filmul a fost realizat cu sprijinul Guvernului României. Este un mod foarte eficient de promovare a României, dar şi un sprijin important pentru renaşterea industriei cinematografice din România’, a menţionat şefa Guvernului.

Premierul a punctat, totodată, că o altă măsură de stimulare a economiei este ajutorul de stat acordat investiţiilor mai mari de trei milioane de euro.

Firmele beneficiază de un ajutor de stat cuprins între 25 şi 50% din valoarea investiţiei, în funcţie de judeţul în care se realizează investiţia. Încercăm astfel să reducem decalajele economice şi să direcţionăm investitorii către zonele în care există un disponibil mai mare de forţă de muncă’, a mai declarat Dăncilă.


UPDATE – ora 16:06 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, la bilanţul pe şase luni al mandatului său, că una dintre cele mai importante măsuri sociale luate de Executiv este majorarea punctului de pensie de la 1 iulie cu 10%, menţionând că anul viitor acesta va creşte cu 15% şi va ajunge la 1.265 de lei.

‘În privinţa măsurilor sociale care s-au luat în aceste şase luni, una dintre cele mai importante a fost majorarea punctului de pensie, la 1 iulie 2018, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, deci cu 10%, aşa cum era prevăzut în programul de guvernare. Anul viitor, punctul de pensie va creşte cu 15% şi va ajunge la 1.265 de lei. La fel ne-am respectat promisiunea de a majora pensia minimă garantată, aşa cum era prevăzut în program, de la 520 de lei la 640 de lei, deci o creştere cu 23%. Pensia minimă garantată s-a majorat de la preluarea guvernării cu 60%, de la 400 de lei la 640 de lei’, a precizat Dăncilă.

Ea a subliniat că o măsură deosebit de importantă pentru pensionari este creşterea plafonului de venit pentru cei care pot beneficia de medicamente compensate cu 90%.

‘În contextul majorării pensiilor, la 1 iulie anul acesta, unii dintre pensionari depăşeau cu puţin pragul anterior de 900 de lei şi ajungeau în situaţia de a da mai mulţi bani pe medicamente decât creşterea primită în urma majorării. Astfel, am crescut plafonul de la 900 de lei la 990 de lei, deci cu 10%. Să nu uităm însă că, la preluarea guvernării, acest plafon era doar de 700 de lei’, a adăugat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul a susţinut că a crescut şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap.

‘În decembrie 2016 indemnizaţia pentru persoanele cu handicap era de 52 de euro, în decembrie 2017 – 73 de euro, în iulie 2018 – 108 euro. După cum se poate observa, avem o creştere cu 110% faţă de semestrul I 2016 şi o creştere cu 48% faţă de decembrie 2017’, a afirmat Dăncilă.

Şefa Executivului a menţionat şi măsurile pentru debirocratizare, subliniind că, astfel, persoanele cu venituri din activităţi independente sunt scutite de zeci de ore petrecute pentru plata taxelor.

Pentru persoanele cu venituri din activităţi independente avem două măsuri extrem de importante, care îi scutesc pe aceştia de zeci de ore petrecute pentru plata taxelor. În primul rând, am redus de la şapte declaraţii fiscale la o singură declaraţie şi, de asemenea, termenele scadente le-am redus de la cinci la unu – 15 martie în anul următor. Din 2019, toate plăţile se vor face online’, a subliniat Viorica Dăncilă.

Ea a menţionat şi măsurile pentru încurajarea muncii, subliniind că a scăzut şomajul.

‘Pe de o parte, acordăm o subvenţie lunară de 2.250 de lei angajatorului pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată cel puţin un an de zile. Pe de altă parte, acordăm o primă de angajare de 1.000 de lei şomerilor care se angajează şi lucrează cel puţin trei luni de zile’, a mai spus prim-ministrul.

Premierul a susţinut că ţinta Executivului este ca până în anul 2020 să se reducă şomajul la 3%.

‘În decembrie 2016 şomajul era de 4,8%, în decembrie 2017 şomajul era de 4,02%, iar în iunie 2018 şomajul este de 3,48%, sub pragul de 3,5%. Eu vă asigur că vom continua pe acest drum şi vom direcţiona ajutoarele sociale astfel încât să îi stimulăm pe cei care vor să muncească şi nu pe cei care vor să stea acasă’, a adăugat premierul.


UPDATE – ora 15:44 Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, la bilanţul de şase luni de mandat, că Executivul a crescut salariile din domeniul sănătăţii şi din educaţie, menţionând că veniturile medicilor încep să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană.

‘În domeniul sănătăţii, cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor. (…) Creşterile sunt cu mult peste 100%. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, putem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din UE. Astfel s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale privind întoarcerea în ţară a celor plecaţi’, a susţinut Dăncilă.

Ea a menţionat că Executivul a avut în vedere şi dotarea spitalelor cu echipamente de ultimă generaţie.

‘Degeaba ai medici bine pregătiţi dacă aceştia nu au echipamente moderne pentru a putea stabili un diagnostic corect sau pentru a putea face intervenţiile medicale. Practic, în acest prim semestru din 2018 am achiziţionat 16 computere tomograf, 24 de aparate de rezonanţă magnetică, 8 unităţi de screaning de cancer de col uterin, 21 de sisteme de arhivare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă. Ele sunt achiziţionate şi urmează să fie instalate’, a subliniat Dăncilă.

Referitor la domeniul educaţiei, premierul a spus că, într-un an şi jumătate, veniturile cadrelor didactice au crescut cu aproximativ 40%.

Viorica Dăncilă a arătat că au fost cazuri în care salariile au crescut cu 23% – 25%, menţionând că la aceste creşteri se adaugă majorările succesive care au avut loc anul trecut după venirea la guvernare a actualei coaliţii.

‘Practic, într-un an şi jumătate, veniturile nete ale cadrelor didactice au crescut cu aproximativ 40%’, a precizat Dăncilă.

Prim-ministrul a prezentat şi investiţiile din domeniul educaţiei.

‘În ceea ce priveşte infrastructura din educaţie, am prezentat obiectivele finalizate în primul semestru din 2018: 145 de unităţi de învăţământ modernizate şi 45 de creşe şi grădiniţe construite de la zero. Sunt multe altele care se află în diferite faze de execuţie şi care se vor finaliza în cursul acestui an’, a afirmat premierul.


Veniturile la bugetul de stat au crescut, fiind mai mari în primele şase luni ale acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, luni, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă, care prezintă bilanţul la şase luni de guvernare.

Veniturile la bugetul de stat au crescut, fiind mai mari în primele şase luni ale acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, luni, la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă, care a prezentat bilanţul la şase luni de guvernare.

Total venituri bugetare: semestrul I 2017 – 117,2 miliarde de lei, semestrul I 2018 – 132 miliarde de lei. Se observă că veniturile la bugetul de stat au fost în primele 6 luni din 2018 cu 12% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deci, în vistieria statului au intrat cu aproape 15 miliarde de lei în plus faţă de primul semestru al anului trecut. Lunar, acest lucru înseamnă o creştere de 2,5 miliarde de lei sau 530 de milioane euro. Acest surplus a fost folosit pentru a susţine creşterile de venituri ale populaţiei, precum şi creşterile cu investiţiile publice’, a precizat Dăncilă.

Premierul s-a referit şi la structura veniturilor, prezentând sumele din impozitul pe venit comparativ cu cele din contribuţii sociale.

Aici se vede cel mai bine care au fost efectele reformei fiscale. Pe de-o parte, avem o scădere a sumelor din impozitul pe venit, de la 14,8 miliarde lei în semestrul I 2017, la 11,7 miliarde lei în semestrul I 2018. Acest lucru este datorat faptului că impozitul a fost redus de la 16% la 10%. Deci am avut, cum era şi firesc, o scădere de 3,1 miliarde lei. Pe de altă parte, transferul contribuţiilor sociale de la angajatori la angajat a adus la buget un plus de 12,6 miliarde lei, de la 34,2 miliarde lei în semestrul I 2017 la 46,8 miliarde lei în semestrul I 2018. Deci, avem un plus de 36,8% faţă de anul trecut. Dacă vom cumula plusul de 12,6 miliarde lei din contribuţii sociale cu minusul de 3,1 (miliarde lei – n.r.) din impozitul pe venit, constatăm că avem un beneficiu net la buget de 9,5 miliarde lei, fără a-i afecta nici pe angajaţi şi nici pe angajatori’, a explicat Dăncilă.

Ea a menţionat şi reducerea deficitului la bugetul de pensii. ‘Semestrul I 2017 – 6,3 miliarde lei, semestrul I 2018 – 3,2 miliarde lei. Deci avem 3,1 miliarde lei care au rămas disponibili în bugetul de stat’, a adăugat premierul.

Şefa Guvernului a făcut referire şi la situaţia legată de sumele primite de România de la Uniunea Europeană.

Am adăugat spre comparaţie şi primul semestru din 2016, pentru că tot am fost acuzaţi că nu atragem suficiente fonduri europene. (…) Semestrul I 2016 – 0,68 miliarde lei, semestrul I 2017 – 5,6 miliarde lei, semestrul I 2018 – 6,8 miliarde lei. Avem o creştere de 19,7 % faţă de anul trecut, dar o diferenţă de 10 ori mai mare faţă de primul trimestru din 2016. La fel de bine se văd diferenţele şi dacă vom compara procentele de absorbţie, cu precizarea că în 2018 avem rezultatul la jumătate de an. Decembrie 2016: gradul de absorbţie a fondurilor europene – 7%, România era printre codaşele Uniunii Europene. Am reuşit să deblocăm programele UE şi am recuperat din decalaj, astfel încât în decembrie 2017 gradul de absorbţie a fondurilor europene era de 16%, iar în iunie 2018 gradul de absorbţie a fondurilor europene este de 19%, faţă de 20% cât este media europeană. Pentru finalul acestui an ne-am propus să atingem nivelul de 25%”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a dat detalii şi despre capitolul reprezentat de investiţiile publice.

‘Dacă ne uităm în grafic, în semestrul I 2017 investiţiile publice erau de 6 miliarde de lei. În semestrul I 2018 investiţiile publice sunt de 9,1 miliarde de lei. (…) Investiţiile publice au crescut cu mai mult de jumătate din suma de anul trecut’, a spus ea.

Referitor la investiţiile străine directe, prim-ministrul a arătat că investitorii nu s-au lăsat ”impresionaţi de ştirile false şi alarmiste lansate de criticii Guvernului”.

Investiţiile străine directe ne arată că, din fericire, investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste lansate de criticii Guvernului. Am adăugat aici şi anul 2016 pentru că aş vrea să vă reamintesc cum se spunea că vor pleca investitorii dacă vom mări salariul minim, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare. Dar să ne uităm la cifre: semestrul I 2016 – 1,33 miliarde de euro; semestrul I 2017 – 1,93 de miliarde de euro; semestrul I 2018 – 2,21 miliarde de euro. Iată că investitorii nu au plecat, dimpotrivă, au venit şi au investit cu încredere în România’, a subliniat premierul.

(Agerpres/FOTO caleaeuropeana.ro)

Etichete:
Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:38

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai

Liderii partidelor din coaliţia de guvernare se vor reuni de la ora 18:00 la Palatul Victoria pentru a analiza sondajele interne referitoare la...

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni pentru a analiza sondajele interne referitoare la intenţia de vot la alegerile prezidenţiale din luna mai
Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 13:16

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american

Moneda naţională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9765 lei, în creştere...

Leul s-a depreciat astăzi în raport cu euro, dar a crescut faţă de dolarul american
Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 07:29

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile cu 6%. În Bucureşti, 1 litru de benzină standard se...

Preţul mediu al unui litru de benzină şi motorină s-a majorat în ultimele 30 de zile
Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:26

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov

A fost un număr record de accidentări în acest sfârşit de săptămână pe pârtiile din Poiana Braşov. Sâmbătă a fost ziua cu cele mai...

Număr record de accidentări pe pârtiile din Poiana Braşov
Naţional luni, 20 ianuarie 2025, 06:12

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%

Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028,...

CNSP: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025; câştigul real se va majora cu 1,6%
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:24

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore

Salvamontiştii din întreaga ţară au avut, sâmbătă, o zi plină: au salvat de pe munte 140 de persoane. Dintre acestea, 47 au fost transportate...

Zi plină pentru salvamontişti – 140 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:23

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja

Energia eoliană a fost aseară cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, cu aproape 27% din total – a anunţat...

Energia eoliană a fost cea mai importantă resursă de producţie a curentului electric, a anunţat ministrul energiei, Sebastian Burduja
Naţional duminică, 19 ianuarie 2025, 10:15

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii, pentru că tensiunile sociale ar fi mari, iar butoiul de pulbere...

Sindicaliştii le cer politicienilor de la putere să discute direct cu oamenii