BNR a estimat o evoluţie descendentă a inflaţiei
Publicat de , 7 noiembrie 2018, 09:42
BNR a estimat că inflaţia îşi va continua evoluţia descendentă şi că va urma o nouă scădere, iar această tendinţă va continua, chiar dacă mai lent, şi anul viitor.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că informaţiile vor fi confirmate peste o săptămână şi de Comisia Naţională de Statistică.
Inflaţia se va reduce semnificativ până la finalul acestui an, iar tendinţa de scădere va continua şi pe parcursul lui 2019 – a declaratguvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
El a adăugat că acea componentă a inflaţiei, formată din preţurile asupra cărora au efect instrumentele de politică monetară, se află deja într-un proces de reducere.
Vorbim aici de inflaţia care rămâne, dacă se elimină influenţa preţurilor administrate, a celor volatile, a preţurilor produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice, asupra cărora influenţa politicii monetară este foarte puţin semnificativă sau chiar nulă.
Mugur Isărescu a prezentat evoluţia prognozată a inflaţiei.
Mugur Isărescu: Prognoza noastră este că în următoarele luni inflaţia îşi va continua tendinţa descendentă şi va urma chiar din datele care sunt preliminate pentru săptămâna viitoare o scădere sensibilă a ratei inflaţiei până spre limita de sus a intervalului, spre 3,5%, ca să fiu mai clar. Datele în prezent analizate de noi arată că tendinţa va continua şi anul următor, de scădere mai atenuată, acum au loc scăderile cele mai pronunţate de la 5 spre 3,5 şi va continua şi anul următor.
Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor combustibililor pe plan mondial, a preţurilor gazelor şi energiei electrice, pe plan intern, a preţurilor produselor alimentare şi a celor din tutun, precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale şi de venituri – a mai spus Mugur Isărescu.
Relevanţi sunt însă şi factorii externi, ce ţin de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale, în contextul tendinţelor protecţioniste şi al incertitudinilor legate de Brexit, precum şi conduita politicii monetare a Băncii Centrale Europene şi a băncilor centrale din regiune, a adăugat guvernatorul BNR.
Întrebat care este stadiul procesului de aderare a României la zona euro, şeful Băncii Centrale a precizat:
Mugur Isărescu: Nu a apărut încă raportul Comisiei, raportul final. Eu am participat la mai multe şedinţe, nu am putut să particip chiar la toate. Pot să vă spun că analiza este mult, mult, mult mai aprofundată decât ce a apărut până acum în presă şi e foarte bine şi e lărgită şi la nivelul partidelor politice şi la nivelul societăţii civile şi la nivelul institutelor de cercetare, inclusiv a universităţilor.
Decizia de menţinere a ratei dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an a fost luată ţinând cont şi de alţi factori în afară de evoluţia inflaţiei.
Specialiştii BNR au luat în calcul şi creşterea economică de 4,1% din trimestrul II şi faptul că se înregistrează o reducere a ritmului anual al consumului gospodăriilor populaţiei, o creştere a productivităţii, un ritm al creşterii exporturilor semnificativ, dar şi o contribuţie negativă a investiţiilor la creşterea economică şi o reducere a dinamicii anuale pozitive a creditului acordat sectorului privat.
(Rador/FOTO