Bode: Am demarat discuţii cu Comisia Europeană pentru un ajutor de 130 milioane euro, TAROM şi Blue Air
Publicat de Andreea Drilea, 9 aprilie 2020, 06:41
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a anunţat miercuri seara că au fost demarate discuţii cu Comisia Europeană pentru un ajutor dedicat compensării efectelor pandemiei asupra TAROM şi Blue Air, undeva la 130 de milioane de euro.
‘Noi am demarat discuţii cu Comisia Europeană, până vineri vom transmite către Comisia Europeană… Deja suntem în discuţii cu Consiliul Concurenţei, Ministerul Finanţelor, cu toate instituţiile statului român responsabile, cu un demers absolut necesar şi anume acela de a solicita un ajutor pentru compensarea efectelor pandemiei. Vorbim de aproximativ 65 milioane euro pentru fiecare companie. Deci, undeva la 130 milioane euro ar fi necesare pentru a salva cele două companii’, a explicat Bode, la Realitatea Plus.
Potrivit acestuia, TAROM, în special, se află într-o situaţie dificilă, deoarece a primit ajutorul de salvare de 36 milioane euro, dar banii nu sunt în cont şi nu pot fi folosiţi decât pentru plata leasing-urilor.
‘A avut acel ajutor aprobat, dar banii nu i-a avut în cont, şi dacă i-ar avea nu ar putea să-i folosească decât pentru ceea ce s-a angajat, şi anume plata ratelor pentru leasing-urile pe care TAROM le are pentru aeronavele achiziţionate în ultimii ani. În această etapă suntem în discuţii cu furnizorii să regândim aceste contracte de leasing şi pentru aeronavele Boeing şi pentru ATR, astfel încât, după ce trece această criză, să ne putem achita obligaţiile şi să funcţioneze compania’, a mai spus ministrul.
El a adăugat că se negociază amânarea acestor rate şi, în paralel, dacă se decide accesarea acelui ajutor de salvare, cele 36 de milioane de euro pot fi utilizate doar pentru plata acelor rate.
‘Ne-am asumat că îi returnăm în şase luni. Dacă nu avem acest business plan şi constatăm că nu putem să returnăm acel ajutor în şase luni am risca, pentru că am garanta cu aeronavele, am risca acele aeronave să fie practic sechestrate, confiscate pentru stat şi acest lucru ar fi total nepotrivit. Nu am avea cum să funcţionăm în aceste condiţii. Aşadar, ne gândim, încercăm să găsim soluţii, ne orientăm…Practic, două aeronave Boeing le-am transformat, am scos scaunele, le-am transformat în aeronave cargo. Am efectuat deja primele două zboruri din China, aducem materiale pentru Unifarm, aducem materiale pentru orice client. Putem să aducem în jur de 15 tone de materiale. Efortul colegilor mei de la TAROM este unul extraordinar, al piloţilor în special, al personalului navigant, pentru că ei nu au dreptul să părăsească aeronava’, a precizat şeful de la Transporturi.
Întrebat dacă se pune problema şomajului tehnic şi în cazul unora dintre angajaţii TAROM, ministrul a răspuns că nu exclude această variantă, şi că ar fi o soluţie şi nu o problemă.
‘Nu exclud această variantă, pentru că vorbim totuşi de o companie foarte mare, 1.600 – 1.700 de angajaţi. Acum, direcţia tehnică, pentru că cei 600 – 700 de angajaţi au profitat de această etapă şi îşi realizează toate lucrările de întreţinere, reparaţii pe care le aveau în plan, dar atât timp cât ai 700 – 800 de piloţi, însoţitori, nu zbori în această perioadă, trebuie să ne gândim la o soluţie. (…) Eu cred că o restructurare din temelii a tuturor companiilor în această perioadă de criză şi în etapa post criză se impune. Vom vedea cum va arăta şomajul tehnic pentru compania TAROM. Concret, sunt discuţii în Consiliul de Administraţie, dar, din punctul meu de vedere, aşa cum arată lucrurile azi, nu cred că acest lucru poate fi evitat, ci, dimpotrivă, este o soluţie, nu o problemă’, a menţionat Lucian Bode.
El a precizat că a fost făcută o notă comună pentru cele două companii aeriene pentru aprobarea acestor ajutoare către Consiliul Concurenţei, prin intermediul căruia se fac demersurile la CE.
‘Iniţial, au fost două demersuri paralele, le-am pus la un loc. Şi sunt convins că vom reuşi, dacă vom reuşi pentru TAROM reuşim şi pentru Blue Air, undeva la 65 de milioane de euro pentru fiecare, la acest nivel se ridică solicitările şi nevoile şi ajutorul pentru a trece această perioadă generată de pandemie’, a punctat ministrul Transporturilor.
Conform datelor prezentate de acesta, cifrele oficiale arată că la nivel european traficul aerian a scăzut cu 91%, comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut. În cazul României, scăderea este de 94%.
‘Dramatic. În România sunt înregistrate 15 companii aeriene cu licenţă de operare în ţara noastră. Avem 16 aeroporturi, 4 aparţinând ministerului şi 12 ce ţin de autorităţile locale. O scădere semnificativă de 94% în România. În acest moment, avem suspendate zborurile spre zonele roşii: Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Statele Unite, Marea Britanie, Turcia şi Iran. Către zonele roşii nu se mai zboară, nici dinspre zonele roşii. Sunt suspendate zborurile interne. Cei doi operatori români, TAROM şi Blue Air, nu mai operează zboruri interne. Căutăm soluţii şi în perioada de criză şi în perioada post-criză, dar pentru companiile aeriene, dacă mai aşteptăm să treacă şi următoarea etapă de 30 de zile în care vom avea starea de urgenţă va fi foarte târziu’, a mai afirmat Bode.
(Agerpres/FOTO radioiasi.ro)